СподелиНападението над словашкия отприщи вълна от дезинформация и неверни твърдения,

...
СподелиНападението над словашкия отприщи вълна от дезинформация и неверни твърдения,
Коментари Харесай

Операция на НАТО, Ковид-19 и украинци: Кой стои зад атентата срещу Фицо според дезинформаторите

Сподели
Нападението над словашкия отприщи вълна от дезинформация и погрешни изказвания, които са в полза на антизападна реторика.

Случаят беше употребен и с политическа цел, като към този момент се появиха опасения, че държавното управление в Словакия може да затегне контрола над медиите. В страната бяха хвърлени обвинявания против опозиционни медии, както и против политическата съпротива, за това, че те са главните виновници за случая.

След случая изплува дълбокото разделяне в страната, откогато Фицо пое властта.
Виновни са либералите
Първият разказ, който беше спрегнат мигновено след случката, който беше публикуван и в България, е това, че стрелецът е повлиян от демократични прозападни политически позиции.

Това, което се оказа, че той е проповядвал по-скоро крайни и антилиберални полезности.

Юрай Чинтула е сниман да участва на среща на маргиналната проруска паравоенна организация Slovenskí Branci („ Бранителите на Словакия “).

‼️Wow. Looks like Slovak PM Robert Fico’s reported assailant, writer Juraj Cintula, was associated with pro-Russian paramilitary group Slovenskí Branci (SB). Their leader was even trained by Russian ex-Spetsnaz soldiers. Read more on

— Szabolcs Panyi (@panyiszabolcs)

В обява във Фейсбук по това време Чинтула хвали групировката за „ отбрана на традицията и културата на страната “, написа The Guardian.



Член на Асоциацията на словашките писатели декларира пред английското издание, че Чинтула от време на време даже е отправял остри антимигрантски изявления.

Има данни и за негови изказвания против ромската общественост в Словакия, което е една от най-експлатираните тематики измежду крайнодесните партии в страната.

На този декор, часове след стрелбата хиляди словаци споделиха изявления, в които се твърди, че стрелецът е обвързван с опозиционната партията Прогресивна Словакия (PS) и нейния водач Михал Симечка.
За стрелбата са отговорни украинците, само че също и Covid-19
„ Въпреки бързото идентифициране на причинителя, видях онлайн опити да бъдат упрекнати украинците в офанзивата “, разяснява пред AFP Павол Хардос, откривател на политически и обществени медии от университета „ Коменски “ в Братислава.

Подобни неоснователни изказвания, които се разпространиха и в други страни в района, включват обява в Telegram на основния редактор на прокремълската Russia Today, в която се споделя, че офанзивата е пристигнала, след изявление на, в което той повторил тезата на Кремъл за съветската инвазия в Украйна.

Позицията на Словакия по отношение на войната в Украйна беше една от основните тематики в предизборната акция, която докара Фицо на власт.



В същото време стана ясно, че атентатът има общо и с убежденията на Фицо във връзка с епидемията от Ковид-19.

В профила си в обществената мрежа Х Андрю Тейт – известен инфлуенсър, упрекна Запада за покушението над словашкия министър председател. Причината съгласно него – Фицо е съперник на ограниченията за отбрана от Ковид-19 и се е обявявал за спокойно решение на войната в Украйна, а такива тези са неуместни за „ враговете на истината “.
Обвинения против политици и медии
Първоначалната реакция на членове на държавното управление на Фицо беше ориентирана към политическите съперници и опозиционните медии, които подлагат на критика политиката на словашкия министър председател.



На този декор в страната тече полемика за свободата на медиите и опасенията, че със законови промени държавното управление пробва да „ опитоми “ националната телевизия, която да се трансформира в подиум на проправителствена агитация.

„ Политиците упрекнаха публицистите и демократичната част от словашкото общество за офанзивата без никакви доказателства или даже логичност “, сподели Томаш Крисак, специалист по осведомителна сигурност.
Атентатът е част от интервенция на НАТО
Подобно изказване потегли не от кое място да е, а от Съединени американски щати и то в един от най-сериозните канали за интрига – InfoWars.com. Медията е благосъстоятелност на, който е наказан в Съединени американски щати за разпространение на погрешни изказвания.

В изявление за уеб страницата ветеранът от военното разузнаване Джак Пособиец твърди, че атентатът против Фицо е част от интервенция на НАТО.

Както се оказа по-късно обаче, самите словашки управляващи оповестиха, че нападателят е „ вълк единак “ и зад него не стои каквато и да било организация. Още повече, че неговите възгледи, както беше посочено нагоре, са по-скоро извънредно националистически, в сравнение с прозападни.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР