Ако обстановката е добра и заболеваемостта е ниска, България може

...
Ако обстановката е добра и заболеваемостта е ниска, България може
Коментари Харесай

При ниска заболеваемост България може да не изисква COVID сертификат за туристите от ЕС

Ако ситуацията е добра и заболеваемостта е ниска, България може да отстрани условието за Коронавирус документ за идващите от страни от Европейския съюз. Това се разбра от изявление на основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев за Българска национална телевизия. Той посочи, че в този лист с страни може да се прибавят и такива, които са постоянно посещавани от българи като туристически дестинации. По думите му обаче всичко зависи и от това каква е заболеваемостта в тези страни.

Кунчев добави, че от 1 април Германия няма да признава за годен документа за еднодозовата ваксина на " Янсен ". За задачата пътуващите към Германия ще би трябвало да си създадат и бустерна доза.

Коментарът на Кунчев идва единствено ден преди приключването на изключителната епидемиологична конюнктура, с която са обвързани съвсем всички ограничавания против разпространяването на ковид. От 1 април единствените ограничения в България ще останат условието на документ при влизане в страната, както и наложителните изолираност и карантина при инфектирани и техните контактни. Носенето на маски към този момент ще е единствено целесъобразно.

Според закона за изключителното състояние три месеца откакто изтече изключителната епидемиологична конюнктура (до края на юни), здравните управляващи ще могат да заплащат спомагателни средства за работа в рискова среда на медиците. Кунчев изясни, че се работи в края на тези три месеца да има нарастване на заплатите на медиците, с цел да може да се компенсира тази разлика.

Той разяснява и почналата осведомителна акция за изгодите от имунизирането. Тя започва след два опита на някогашни здравни министри и близо година и четири месеца след началото на имунизацията против COVID-19.

" Късно стартира акцията, само че е хубаво да има такава. Едва в този момент се направи нещо професионално, свястно и целеустремено ", сподели Кунчев.

Той добави, че е хубаво в България да има задоволително проби, с цел да не остава страната без диагностика. Според него тестванията за възпитаници, които няма да се употребяват, могат да се насочат към други браншове, които се нуждаят от тях.

Държавният основен здравен контрольор добави, че от близо 50 хиляди останали в България украински бежанци 45 са дали позитивна проба за ковид.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР