Ако няма забрана за внос на руски суров петрол, каквито

...
Ако няма забрана за внос на руски суров петрол, каквито
Коментари Харесай

4 и 5 лв. за литър гориво само при забрана на руския суров петрол

Ако няма възбрана за импорт на съветски недопечен нефт, каквито са индикациите до този миг и у нас, а и в Европа и света, цените на бензина и дизела, ще останат на прилични равнища. В това увери в студиото на Нова телевизия Андрей Делчев, изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

По думите му цени от 4 или 5 лева за литър бензин са неуместно високи цени и прогнозите за такива равнища не са състоятелни. Но при актуалните условия. Делчев изясни, че покачванията обаче, въпреки и с малко и на стъпки, са неизбежни, а факторите, които въздействат са доста. " Противоречиви фактори работят върху цените - в това число и мненията за ембарго, по едно и също време с това редица страни освобождават от запасите си - това води до такива флуктуации, каквито следим сега. Ако се наложи ембарго върху съветския недопечен нефт - небето е таван, предизвести Делчев.

По думите му и сега, както пред последните шест месеца, цените в България на колонка остават най-ниските в Европа. Българите купуват най-евтиния авто бензин и дизел, увери Делчев, като уточни, че маржът за търговците е сред 15 и 17 стотинки. Това в тази обстановка е извънредно малко, огромните вериги съумяват да устоят поради огромния си оборот, само че може да се окаже съдбовно за дребните търговци, тези с по една или две бензиностанции. Което значи, че може и да има банкрути измежду тях.

И Светослав Бенчев от БПГА се надява да не се стига до налагане на ембарго върху съветските артикули. Но в случай че това се случи, цените биха се нараснали с 50-60 стотинки, е неговата прогноза.

Ние сме национално виновни компании. Правим всичко допустимо, с цел да може рецесията, през която минава страната, да бъде по-лесно призната от хората, увери и Светослав Бенчев в студиото на Българска национална телевизия в коментар за вчерашната среща в Министерски съвет.

Той съобщи, че картел в бранша в никакъв случай не е имало, бранша е един от най-проверяваните.

Според него казусът не е, че горивото е скъпо, а че заплатите са дребни. В Полша, където съветският петрол доближава по водопровод, цената е с 20 ст. по-висока от рафинерията в Бургас. Българските търговци не били отразили в своите цени, цена от 120-130 $ за барел и въпреки и цените да вървят нагоре и като цяло трендът на е подобен, в България повишаването е по-малко, в сравнение с в Западна Европа, в това число и в Гърция и Румъния, където повишаването е с 20% на крачка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР