Ако някога сте се питали колко места за настаняване има

...
Ако някога сте се питали колко места за настаняване има
Коментари Харесай

Първият петзвезден хотел в България от веригата Pullman отваря врати на 35 км от София в новопостроено планинско градче

Ако в миналото сте се питали какъв брой места за настаняване има в България, ще ви дадем прецизен отговор: 21 842 броя по данни на Министерството на туризма. А по отношение на тази публикация, от екипа на Money.bg се запитахме какъв брой от тях са в 5-звездната категория? Отговорът варира - 101 към този миг и най-малко 102 следващата година по същото време.

Защото до тогава, единствено на 35 километра от околовръстното на София, ще бъде построен нов 5-звезден хотел от премиум марката Pullman. Той ще се намира в община Самоков и още веднъж съгласно статистиката ще бъде едвам 3-ят на територията й и първият отвън зимния курорт Боровец. Заедно с него ще бъде построено и голф игрище с 18 дупки, и повърхност от 650 декара, отговарящо на всички модерни международни стандарти в елитния спорт.

Двата плана към този момент навлязоха в своята preopening фаза, като с това стартира и противоположното преброяване на часовника. Те са част от - място, което предлага опция на градската среда както за живеене и бизнес, по този начин и за превозване на свободното време - и то единствено на половин час път от столицата.
 OKOL Lake Park - планът, който желае да промени пазара на парцели в България
Бъдещият град за 300 милиона евро, който желае да промени пазара на парцели в България

Или какво е да развиваш план с 30-годишен небосвод

Хотел, голф и още доста неща

" Тръгнахме от класическата идея за golf and residential community, която с времето надградихме с доста спомагателни детайли и вместо да предлагаме единствено ваканционни парцели, завихме в посока да създадем едно малко градче ", споделя Даяна Каназирева, шеф " Проектово развиване, Маркетинг и Продажби ". Ако попитате нея или различен от екипа за ролята на двата обекта в огромния комплекс и какъв брой значими са те, ще получите еднакъв отговор: " те са живото сърце на комплекса ".

Причината за тава е, че сходно на туптящото сърце, хотелът и голф игрището дават живот на комплекса. Още от момента на отварянето си, те ще обезпечават голям брой спомагателни услуги, както и нужния човекопоток към новото населено място. В него на обща повърхност от 3000 декара ще има още над 650 къщи по самостоятелен план, 23 километра напълно новоизградена инфраструктура, 30 декара социална и комерсиална зона, 15 декара учебен комплекс с учебно заведение и детска градина и още доста други.

Да наредиш Горни Окол до Париж, Барселона, Сидни и Дубай

Надали някой от близкото село Горни Окол, а като цяло от региона на Самоков, си е представял до преди няколко години, че на територията на общината (и то отвън Боровец) ще се появи хотел от първокласна верига, типична за градове като Париж, Барселона, Сидни и Дубай. Брандът Pullman е благосъстоятелност на световноизвестния хотелския оператор Accor - прочут у нас с хотелите, MGallery и ibis. По публични данни в международен мащаб групата на Accor ръководи 5 300 хотела със 778 000 стаи, под 40 марката в 110 страни.

Самоковският Pullman ще добави още 149 стаи и 40 брандирани вили към общата численост, само че и доста повече от физическо разгръщане на хотелската мрежа - неповторима локация. Сградата ще се намира на най-високата точка на терена, като самата тя ще се издига до 18 метра височина. С оглед на характерностите на терена, това подсигурява невероятни панорамни гледки към близкия язовир Искър, Рила, Витоша, Стара планина и като цяло заобикалящата природа.
 Лобито на бъдещия хотел Pullman Okol Golf Resort & Spa
Източник:

Лобито на бъдещия хотел Pullman Okol Golf Resort & Spa

Може би най-емблематичният обект от хотелския бранд се намира в Париж до Айфеловата кула, само че съгласно проектант Катя Жайгарова не може елементарно да бъде съпоставен с някой от другите 145 Pullman хотела по света - тъй като локалният екип се е постарал да вплете характерностите на местоположението и чувството за природа. " На първо място, архитектурата му е съобразена с терена - следва естествения му релеф и е с огромни витрини, през които да виждаш гледката, да влиза светлината. ", изяснява арх. Жайгарова.
 арх. Катя Жайгарова, проектант на Pullman Okol Golf Resort & Spa
арх. Катя Жайгарова, проектант на Pullman Okol Golf Resort & Spa

" Accor имат доста подробни стандарти, само че във връзка с архитектурата и дизайна, локалните екипи имат доста огромна креативна независимост. Самите Accor се стремят не всички хотели да са идентични. Всеки обект се проектира с желанието и желанието да отразява локалните специфики - заобикалящата го естествена среда, културното завещание, локалните обичаи, занаяти и фолклор. Тези детайли са вплетени в дизайна посредством модерна интерпретация ", прибавя още тя.

5*звезден хотел с тройно предопределение

Предвижданията на оператора залагат главно на голф, конферентен туризъм и СПА. Голф - тъй като ще граничи с професионално игрище с 18 дупки и 7000 ярда дължина. Конферентен - поради многофункционалната зала с вярна квадратна форма, над 8 метра светла височина и потенциал 500 места. И СПА - тъй като СПА центърът е на последните два етажа и с изключение на най-впечатляващите гледки, ще предлага и редица други способи за отмора. В допълнение, близостта до столицата, летище София и курорта Боровец, ще разрешат на хотела отчасти да покрива и функционалностите на типично градски и зимно-ваканционнен хотел.
 Rooftop Bar
Източник:

Rooftop Bar

" Програмата на хотела е задоволително разнообразна и уравновесена, тъй че да не е нито единствено летен или единствено зимен, а да работи целогодишно ", изяснява Даяна Каназирева. " Това е извънредно значимо, с цел да можеш да предложиш освен добра услуга, само че и положителни условия за работа и да създадеш постоянен екип ", добавя тя. Тук е мястото да вметнем, че с изключение на към този момент упоменатите конферентен и СПА център, хотелът ще разполага и с няколко разнообразни ресторанта и бара, детска зона и лоби, което в хотелите Pullman се назовава и съставлява напълно нова идея за функционалността и организацията на това пространство.

Управлението на хотела е поверено на специалисти от веригата Accor по същата формула, по която Маркан работят с тях в София с марката Novotel - с контракт за ръководство. " Работим с хотелски оператор, тъй като хотелиерството е радикално друг бизнес от нашия - доста хора мислят, че е елементарен, само че ние по тази причина избираме да се доверим на експерти в региона ", споделя Даяна Каназирева. Екипите на оператора към този момент работят, с цел да приготвят отварянето на обекта идващото лято.
 OKOL Lake Park, където се построява инфраструктура за 50 милиона лв.
Как страната ще се снабди с инфраструктура на стойност 50 милиона лв., без да заплаща за нея?

Инвеститорът проектира и построява пътища, водопроводи и електропроводи за своя сметка, преимуществената част от които ще даде за обществено прилагане

Голф игрище със международни упоритости

Едновременно с хотела ще отворят и, клуб хауса и голф академията, които също ще бъдат под ръководството на оператор със международен опит - International Management Group (IMG). Компанията ръководи и съветва повече от 20 голф клуба по света, в това число печелилите награди Jinji Lake Golf Club в Китай, Sheshan Golf Club в Шанхай, La Bagnaia Golf Resort в Италия, Bana Hills Golf Club във Виетнам, Aux Cerfs GC в Мавриций и Dreamland Golf Club в Азербайджан. Освен това IMG съставлява и ръководи кариерите на някои от най-големите спортни фигури и фешън икони (като Новак Джокович и Серена Уилямс), провежда годишно стотици събития и е водещ самостоятелен продуцент и дистрибутор на спортни и развлекателни излъчвания (като European Tour, Madrid Open, Miss Universe).
 Снимка 582178
Източник:

От се майтапят, че ролята на оператора на голфа е да компенсира неналичието на обичаи в спорта по нашите географски ширини. " Операторът е английски, а както знаем, британците са измислили тази игра ", споделя Даяна Каназирева.

Липсата на обичаи на този спорт у нас елементарно се вижда елементарно даже единствено в законодателството. Официално в България има 7 голф клуба - три наоколо до Балчик, други три към София и един до Разлог, само че нито един от тях няма статут на голф игрище. " Повечето голфове у нас са със статут на някакъв тип парк, само че не тъй като не са желали да бъдат, а тъй като преди 20 години законодателството не е предвиждало такава алтернатива ", споделя Ферад Шанев, който е проектов началник на голф игрището. Ето за какво ръководеният от него обект евентуално ще бъде и първото де юре голф игрище в страната.
 инж. Ферад Шанев, проектов началник на голф игрището
инж. Ферад Шанев, проектов началник на голф игрището

Амбициите на екипа зад него са огромни: ние ще се постараем да го създадем едно от най-хубавите в България, с цел да бъде хем желана дестинация за спорта, хем желана дестинация за целия комплекс. Както и при хотела, огромният първичен плюс идва от естествените характерности на терена.

" Първият път, когато консултантите пристигнаха на оглед, изрично обявиха, че това място е основано за голф - тъй като теренът допуска минимална човешка интервенция, с цел да се трансформира в първокласно игрище ", спомня си Шанев. По думите му от половината от 650-те декара са така наречен " раф " - територия, която се оставя в естествения си тип. Заедно с това от останалите 325 декара половината ще бъдат също оставени с естествените си форми и едвам 25% от терена ще бъде променян за потребностите на играта.
 OKOL Lake Park или планът, който преоткрива метода, по който се строят фамилни къщи
Проектът, който преоткрива метода, по който се строят фамилни къщи

Или какво съставлява all inclusive в строителството

" За да живееш на голф игрище, не е належащо наложително да си голфър. Това, което притегля доста хора, е хубавата и поддържана зелена среда ", счита Даяна Каназирева. Тя чака играчи от целия свят, които ще могат да отседнат или в хотела, или в случай че избират в някои от 40-те вили Pullman. За тези хора, които към момента не са навлезли в играта, се предлага опция да се научат от PGA Qualified инструктури в Голф Академията. Мисията й е да се трансформира в институция от национално значение за развиването и популяризирането на голфа като всеобщ спорт в локалната общественост и страната.

Не на последно място, с цел да илюстрираме мащаба на плана OKOL Lake Park, би трябвало да споделим, че първата му фаза - хотел, голф игрище, първите и първичната нужна инфраструктура, са на обща стойност 100 милиона лв. без Данък добавена стойност - 60% банково финансиране и 40% самоучастие. А резултатът от инвестицията ще бъде забележим след тъкмо 12 месеца.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР