“Ако не вземем мерки за бедността, населението в страната ще

...
“Ако не вземем мерки за бедността, населението в страната ще
Коментари Харесай

Населението на България ще намалее с 1 млн. след 20 години, ако не повишим благосъстоянието



“Ако не вземем ограничения за бедността, популацията в страната ще намалее с 1 млн. индивида в идващите 20 години. “, сподели в предаването “Нашият ден “ на БНР проф. Николай Витанов от Института по механика на Българска академия на науките:

“Поради това, че раждаемостта ще бъде ниска, количеството на възрастните хора ще се усили и това ще докара до проблеми – или би трябвало да се подвигат налозите, или пенсионната възраст . Проблемът е, че към този момент много сме затънали в блатото, тъй като 30-40 години не се прави нищо. “

Спорът сред финансовия министър и работодателите

“Разбирам какво споделя финансовият министър, може би го е споделил малко по-силно. Чак да изваждаме работодателите принудително от пазара – не. Но биха могли да се основат условия за това работодателите да тръгнат по пътя на софтуерното обновяване, а не по пътя на употребата на служащите .

Тези от работодателите, които не тръгнат по този път, би трябвало да отпаднат по натурален метод. Другият път е задънена улица, не може до безконечност да експлоатираш служащия.

Пред нас има два пътя – единият да продължим с употребата на българския служащ, другият – да си построим империализъм . Когато вие накарате хората от другите страни, да работят за вас. “

Заплатата

“Неокенсианската школа споделя, че има два метода да процедирате с една страна. Единият е, в случай че сте образован бизнесмен, да увеличавате продуктивността на труда посредством софтуерни нововъведения и нововъведения и по този метод да осигурявате по-добри заплати. Другата е Чикагската - като не можеш да усилваш продуктивността на труда, гледаш да експлоатираш служащия .

В България доминантна е Чикагската школа. Докато в развитите страни по света доминантна е другата школа. Там се виждат непрекъснати софтуерни нововъведения.

Експлоатираният човек би трябвало да мисли за оцеляването, не може да мисли за основаване на семейство . Нещата са свързани. “

Две гледни точки към децата

“В книгата ми “Популационна динамичност и национална сигурност “, издадена 2005 година, може да се прочете, че разковничето на цялата работа е по какъв начин човек гледа на децата .

Това е една остаряла доктрина на Кодуел, който е открил, че има две гледни точки върху децата, тъй като се е запитал за какво раждаемостта в колонията Индия е висока, а в имперската Англия е ниска и е открил, че това зависи от гледната точка по отношение на децата.

Ако човек гледа на децата като средство той да е добре , създава деца за те да се грижат за него, се стреми да има доста деца. Това е била обстановката в Индия, в Британската империя е било друго. При междинната класа и нагоре, човек има деца, за които той се грижи и това допуска много разноски, по този начин не може да си разреши да има доста деца.

Ние сме във втората категория – българинът обича да се грижи за децата си , а щом няма средства, няма по какъв начин да се грижи.

Това, което би трябвало да се направи, е българинът да може да се грижи за децата си и нещата да бъдат направени по този начин, че той да вижда изгода от тази грижа.  Тогава демографската картина на България ще стартира да се трансформира като с магическа пръчка. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР