Ако ме снимате достатъчно дълго, ще видите колко много тикове

...
Ако ме снимате достатъчно дълго, ще видите колко много тикове
Коментари Харесай

Били Айлиш говори открито за синдрома на Турет в ефир

„ Ако ме снимате задоволително дълго, ще видите какъв брой доста тикове имам “, сподели Айлиш пред Дейвид Летърман. Световноизвестната изпълнителка Били Айлиш приказва за живота си със синдрома на Турет и почиства някои постоянно срещани неправилни схващания за положението. Водещият на известното шоу прецизира, че тя за първи път е била диагностицирана, когато е била на 11 години. 
Синдромът на Турет е постоянно неразбирано от близките като заболяване стереотипно положение, което кара хората да псуват или да приказват несъвместими с положителния звук неща. Някои от хората с този синдром изпитват неволни вокализации. Заболяването се характеризира с повтарящи се придвижвания или нежелани звуци, известни като тикове, които не могат елементарно да бъдат следени. Всъщност единствено 10 % от заболелите имат казуса с изричането на неконтролируеми псувни.  Както изяснява Били, тиковете постоянно могат да бъдат доста леки - от време на време просто трепкане, намигване или внезапно отменяне на главата. 
„ Това са неща, които в никакъв случай няма да забележите, в случай че просто разговаряте с мен, само че за мен те са доста изтощителни “, споделя певицата. „ Ако ме снимате задоволително дълго, ще видите доста тикове “, прибавя тя. „ Най-често срещаният метод, по който хората реагират е, че се смеят, тъй като мислят, че се пробвам да бъда занимателна. Това постоянно ме наскърбява надълбоко. "  
Били приказва искрено за положението си, даже споделя с Летърман, че има конвулсия, до момента в който тече изявлението. Тя е объркана от положението си, само че счита, че в случай че приказва намерено за прекарванията си, свързани с заболяването, може да е потребна на други хора със същия проблем.
Няма точна статистика какъв брой хора живеят със синдрома на Турет, макар че едно изследване сочи данни - заболяването визира сред 0,3% до 1% от общото население в Европа. В друго проучване се твърди, че почти 1 от всеки 162 деца (0,6 процента) има синдрома. Около 5 от 6 деца със синдрома на Турет са диагностицирани с най-малко още едно психологично, поведенческо или обвързвано с развиването положение. В едно изследване на деца, диагностицирани с Турет, почти 61% са имали тревога, 52% - ADHD, 34% - поведенчески проблеми, 34% - усложнения в ученето, 21% са имали разстройство от аутистичния набор и 20% са били с меланхолия.
Причината за синдрома на Турет не е посочена изрично. Смята се,  че се отнася до част от мозъка (базални ганглии), която управлява регулирането на придвижванията на тялото. Влияние оказва и несъответствието на невромедиаторите като допамин. Не без значение са факторите на околната среда и генетичните фактори. 
Няма лекарство за синдрома на Турет, макар че има редица способи, с които хората си оказват помощ за облекчение на положението - най-вече поведенчески лечения.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР