Ако лекари и медицински сестри, идващи от Украйна, искат да

...
Ако лекари и медицински сестри, идващи от Украйна, искат да
Коментари Харесай

Медици от Украйна могат да работят у нас след държавен изпит

Ако лекари и медицински сестри, идващи от Украйна, желаят да работят в България, ще би трябвало да положат държавен изпит и изпит по български език. Това сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на съвещанието на парламентарната комисия по опазване на здравето. По думите й сега, дружно с Министерството на образованието и науката, са в ход редуциране на процедурите за инспекция на хорариумите на украинските експерти.

Разработва се механизъм за условие на информация за имунизациите на децата, идващи от Украйна. Имунизационните календари на България и Украйна се разграничават и се основава опция тези деца да имат достъп до имунизационния календар в България.

За влизащите в България в изискванията на пандемията са въведени здравни условия според от страната, от която идват, напомни министър Сербезова. За идващите от Украйна се дава незабавна помощ при нужда според критериите за незабавно положение. За приемане на филантропична протекция за прилагане на правата на здравноосигурени жители е задействана директивата за протекция, уточни още министър Сербезова. На границата идващите от Украйна получават информация по какъв начин да се записват, с цел да се възползват от правата. Когато подадат заявление за приемане на статут на емигрант или на филантропичен статут, получават достъп до здравни услуги, в това число и до момента в който тече процедурата. След приемане на статут, би трябвало да заплащат здравноосигурителни вноски.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР