Ако изберем модела, при който има децентрализация на НЗОК, няма

...
Ако изберем модела, при който има децентрализация на НЗОК, няма
Коментари Харесай

Ще трябва ли да плащаме и доплащаме три-четири пъти за лечение?

Ако изберем модела, при който има децентрализация на НЗОК, няма да има три-четири доплащания за здраве. Това съобщи доктор Стойчо Кацаров, шеф на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.
Кацаров разяснява тематиката поради двете оферти за развиване на здравната система, показани от здравния министър Кирил Ананиев. Двата разновидността , измислени от екипа на Ананиев са следните – цялостна демонополизация на НЗОК и равна конкуренция на Касата с частните застрахователи , които да се конкурират за 8-процентната здравна вноска на всички жители или опазване на главната роля на НЗОК и наложително в допълнение здравно обезпечаване . Но при втория вид, според показаните модели се поема лекуване до 700 лв. от НЗОК, както и от джоба на пациента (500 лв. + 200 лева), а нагоре – до 300 лв., идва на помощ осигурител, където обаче пациентът е внасял вноски (12 лв. месечно), като настрана идват и цените на лечебните заведения, които могат да си се дефинират от тях. Получава се по този начин, че в действителност пациентът може да взе участие с заплащане до четири пъти – вноска в НЗОК, персонално заплащане, заплащане на осигурител, съответно доплащане на болница, в случай че сметката му за лекуване е над 1000 лв. . Може би решение ще е да се подписват контракти единствено с лечебни заведения, които дават избрани цени, изрича мнение шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.
Трябва да има интервал на струпване, съобщи проф. Балтов, визирайки модела, при който частните застрахователи стават директна конкуренция на НЗОК. Става въпрос за едно огромно неразбирателство, разгласи обаче Светла Несторова, ръководител на УС на българските застрахователи, съгласно която не приказваме за никакво самостоятелно струпване. 12 лв. на месеца костват 2 антибиотика или 2 прегледа с някаква операция. Когато приказваме за в допълнение обезпечаване, става въпрос за систематизиране на риска – когато човек е най-болен и уязвим, да не се случва по този начин, че да няма възнаграждение , съобщи Несторова.
По думите на Несторова в системата в този момент " циркулират " 8 милиарда лв., като половината са от джоба на жителите. Тя застъпи модела с цялостна пазарна конкуренция сред НЗОК и частните застрахователи – щяло да се доплаща " малко ", а другояче ще би трябвало пациентът да доплаща три, даже четири пъти.
Проф. Балтов обаче видя по-малък риск при разновидността, в който НЗОК си остава водеща – тъй като щяло да я има хем помощта на касата, хем да даваш 12 лв. за застраховка., бяха точните думи на Балтов, тъй като занапред щяло да има разискване и сметки.
Премахнете монопола, дайте ни опция да избираме, настоя обаче Кацаров. Според него по този начин ще се разбере какъв брой в действителност ще коства обещано лекуване. И се съгласи, че сегашната система има недостатъци като това да се влезе в болница за проучване, за което няма потребност. Нямало да бъде по този начин, в случай че си има явен правилник кое какъв брой коства, а не да действаме с клинични пътеки.
Пред bTV някогашният здравен министър Таня Андреева подсети, че и в този момент има непринудено в допълнение здравно обезпечаване, само че то е уредено по застрахователния кодекс.
" Надявам се да има самостоятелни партиди, тъй като в противоположен случай всички, които и сега отговорно си плащаме здравните осигуровки и поемаме лекуването на близо още 2 млн. души, ще би трябвало след това да плащаме със наложителните си застраховки лекуването на същите тези хора, които не си заплащат ", разяснява Андреева.
Според Пенка Георгиева от пациентска организация " Заедно с теб " по-скоро ще се стигне до консенсус за трети модел, в който ще се вземе най-хубавото от препоръчаните два разновидността. Тя прикани да не се опълчват двата модела и да не се прави политика от това, а да се разискват експертно. Георгиева подсети, че сега пациентите заплащат доста повече от 8-процентната здравна вноска.
" Едно е несъмнено – би трябвало да се влеят нови средства в опазването на здравето ", сподели зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Николай Брънзалов. По думите му и в двата препоръчани модела има доста дефекти и най-важни са детайлите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР