Ако има едно нещо, което може да замъглява линията между

Ако има едно нещо, което може да замъглява линията между ...

Да пием малко всеки ден или да прекаляваме през уикенда.


Ако има едно нещо, което може да замъглява линията между приятел и враг, това е алкохолът. Защото чашата вино лесно става две. Ако след това добавим и няколко шота, излизането за по питие в петък вечер, постепенно се превръща в сцени от "Последния ергенски запой".

Така неизбежно ще се запитаме дали е по-добре да бъдем трезви през седмицата, като си позволяваме вечер по чашка, или да му отпуснем края уикенда и за две вечери да наваксаме всичко пропуснато през делниците.

Какво причинява прекомерното пиене

Прекомерното количество алкохол води до по-висок риск от чернодробно заболяване, което от своя страна уврежда други органи в тялото.

Кофти поведение, злополуки, проблеми със съня, проблеми с паметта или пристрастяване към алкохола.

Пиенето на значително количество за относително кратък период от време може да доведе до алкохолно отравяне/предозиране, че дори и кома.

Снимка 361036

Колко e твърде много

Склонни сме да прекаляваме с пиенето, ако приемаме по четири (за жена) или пет (за мъж) стандартни напитки в рамките на два часа.

Една стандартна напитка е еквивалентна на около 350 мл обикновена бира, 150 мл вино и 50 мл твърд алкохол.

Как алкохолът влияе на настроението
Как алкохолът влияе на настроението

Разни видове, разни емоции

Напълно вреден ли е алкохолът

Въпреки споровете, има много изследвания, които сочат, че алкохолът в малки количества може да бъде дори полезен. Важното е всичко да се прави с мярка. Според Greatist, пиенето на една или половин чаша вино редовно намалява риска от сърдечен удар, инсулт и диабет.

Едно проучване дори показва, че умереното пиене помага за предпазване от деменция. И най-важното - една чаша вино (но не повече) може да ни накара да се чувстваме по-привлекателни и с по-голямо самочувствие.

Снимка 363764

Да не забравяме

Трябва да консумираме алкохол отговорно и умерено (една напитка на ден за жени, две напитки за мъже) и да избягваме "отрязването", когато е възможно. Но по-важното е да познаваме собственото си тяло добре. Преди да отворим бутилката, трябва да помислим и за толерантността към алкохола и как едно напиване се отразява на нас и нашите близки.

По колко точно вино трябва да пием
По колко точно вино трябва да пием

Ползи и вреди от любимата напитка

Отговорното пиене означава различно нещо за различните хора. Просто всеки трябва да си знае мярката.

Източник: lifestyle.bg