Ако ГЕРБ отново оцвети България в синьо, може да поиска

...
Ако ГЕРБ отново оцвети България в синьо, може да поиска
Коментари Харесай

Политолог: Ако ГЕРБ отново оцвети България в синьо, може да поиска преконфигуриране на властта

Ако ГЕРБ още веднъж оцвети България в синьо, може да изиска преконфигуриране на властта. Тази прогноза направи пред БНР политологът Ивайло Илиев. По думите му " това ще бъде мерилото ".

В момента ГЕРБ наподобяват по-привилегировани в обстановката, без значение от изхода на локалния избор, добави той. " Борисов следи деликатно ходовете им, за да понесат всички имиджови вреди от обединението ", акцентира Илиев.

Може би в по-големите градове и райони ще бъде предотвратено напрежението и нажежаването на електоратите, което би могло да размести пластовете, с цел да продължи да работи сглобката, допусна политологът.

По думите му тук-там на идния избор може да се повтори софийският сюжет – повече от една кандидатура, представляваща една и съща общественост, а залагането на депутати за кметове не всеки път работи, тъй като " локалната власт е друга бира ".

" Сглобката ми се коства някакъв тип конструктор, който може да заеме разнообразни форми. Малките деца съумяват от подобен конструктор да основат доста разнообразни фигури и доста елементарно се унищожава. Сглобката би могла да роди различен тип конструкт. (…) Някакъв тип ново конструкторче, което да се роди от тези елементи в сегашния парламент. Животът на този кабинет е, малко или доста, изкуствено поддържан от Народното събрание ", счита Ивайло Илиев.

Според него " към момента го караме на тези кавалерски съглашения от лятото ", а мощно показване на ГЕРБ на локалните избори може да ускори претенциите към властта.

Във връзка с напрежението сред президента и ръководещото болшинство Ивайло Илиев напомни, че " посочването на зложелател е задача номер 1, когато попаднеш в политиката " и означи: " Продължаващото изостряне на тона от страна на президента го следим, откогато се образува постоянната власт. Когато започнаха да му се лишават всички лостове на въздействие, президентът стартира извънредно да ескалира своята изразителност. "

Политологът изрече мнение, че Радев не желае да напуща настоящия си комфорт непрекъснато да има поле за изява, в което да стреля по властта и " на този стадий той остава по-глуха съпротива ".

" Движение за права и свободи се намести в много комфортна обстановка. Техният глас към този момент несамо е значим за оцеляването на властта в този ѝ тип, само че и за прословутите конституционни промени ", съобщи още Илиев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР