Акнето се свързва предимно с проблема на подрастващите, но може

...
Акнето се свързва предимно с проблема на подрастващите, но може
Коментари Харесай

Лечение на акне при възрастни – Разберете защо се появява и как да се избавите от него

Акнето се свързва най-вече с казуса на подрастващите, само че може да се появи и при възрастни. Важно е, че тук има други аргументи и може даже да засегне хора, които не са имали проблем с пъпки в младостта си. Откъде идва появяването на акне при възрастни? Как да се борим с него? В тази публикация ще намерите отговорите на всички тези въпроси.

Постоянните петна в зрелост от време на време могат да бъдат сбъркани с обрив или алергия. Междувременно лекарите показват, че акнето може да се появи даже след 30-годишна възраст – присъщи промени нормално се появяват в долната част на лицето, като региона към устата, бузите, брадичката и шията. Акнето при възрастни изисква уместно лекуване и грижа. Сега дано се фокусираме върху грижата за акнеичната кожа на възрастни.

Акне при възрастни – признаци и кого най-често визира?

Обикновеното акне (лат. acne vulgaris ) е хронично заболяване на мастния уред. Типичният му признак са отворени и затворени черни точки, папули, пустули, възли и гнойни кисти, ситуирани най-често по лицето и гърба. За страдание естеството на болестта е хронично, което значи, че лекуването е дълготрайно. Същото е и с акнето при възрастни – макар че аргументите за него са разнообразни, то може да бъде обвързвано и с лекуване, което може да отнеме няколко месеца или даже години. Добрата вест е, че ранното диагностициране на акне при възрастни съкратява продължителността на болестта и също по този начин понижава риска от грозни белези.

Лезиите от акне при възрастни не са толкоз многочислени, колкото при младежкото акне. Обикновено се намират в долните елементи на лицето и са възпалителни. Дълбоко под кожата се появяват бучки и пустули, които елементарно се усещат под пръста и предизвикват болежка при досег.

Акнето при възрастни се назовава хормонално акне. Според статистиката по-често визира дамите към 30-годишна възраст, само че все по-често се среща и при мъжете.

Струва си да се подчертае, че при възрастни нормално се следят три форми на акне, а точно акне с черни точки, папулозно акне и пиодермия. Често има и огромни и мъчителни възпалителни промени, съпроводени от прекалено произвеждане на себум.

Смята се, че акнето визира:

  • 51% от дамите на възраст 20-29г
  • 35% от дамите на възраст 30-39г
  • 26% от дамите на възраст 40-49г
  • 15% от дамите над 50г

Имайте поради, че тежестта на признаците на акне може да варира от човек на човек. Някои дами виждат единични промени, които се утежняват преди менструация, до момента в който други могат да се оплакват от пъпки за дълго време. Акнето при възрастни мъже може да бъде по-тежко, в сравнение с при подрастващите, също така лезиите най-често са ситуирани по гърба, гърдите и ръцете.

Причини за акне при възрастни?

Когато става въпрос за установяване на повода за акне при възрастни, даже кожните лекари имат проблем с това. За задачата се правят цялостни прегледи и се организира в детайли изявление. Притеснителното е, че акнето при възрастни може да се появи даже когато не сте имали кожни проблеми в младостта си.

Най-честите аргументи за акне при възрастни са:

  • генетични предразположения
  • хормонални нарушавания
  • липса на подобаваща грижа
  • механични повреди

Счита се, че хормоналните нарушавания са главният породен фактор, както при акне при юноши, по този начин и при възрастни. Следват факторите на напрежението, а точно нарасналата централизация на кортизол. Кортизолът е хормон на напрежението, виновен за свръхпроизводството на себум, резултат на това настъпват промени в положението на кожата. Рискът от акне също се усилва при нездравословна и мощно модифицирана диета.

Нека прибавим, че акнето може да се появи и по време на бременност, нормално през първия триместър. Добрата вест е, че нормално е краткотрайно и кожата възстановява естествения си баланс, само че това към момента е проблем, който не трябва да се подценява.

Вижте още:

Каква козметика да употребявате за акне при възрастни?

Един от главните детайли за предотвратяване от акне въобще е вярната грижа и хигиена. Това е значимо, тъй като несъответствуващата козметика може да утежни казуса и да удължи лекуването на акнето.

И по този начин, каква козметика да изберете за акне при възрастни? На първо място, обърнете внимание на мекия състав, който ще бъде този без алкохол, изкуствени субстанции и съставки с неразбираем генезис. Кожата е изключително чувствителни към алкохола в козметиката, изключително етиловия, изопропиловия и денатурирания алкохол. Той може да изсуши прекалено кожата и по този метод да докара до прекалено произвеждане на себум (за да поддържа кожата овлажнена), тъй че попада в циничен кръг.

Нека прибавим, че акнето при възрастни може да се дължи освен на несъответстваща грижа, само че и на нейната липса. Това се отнася изключително за мъже, които заобикалят козметика или процедури, да вземем за пример разчистване. За тях положително решение е мултифункционалната козметика или посягането към козметика от една линия, предопределена за грижа за кожа с недостатъци, която е без консерванти и изкуствени оцветители.

Как да се отървете от акне при възрастен?

За лекуване на акне при възрастни е значимо да изберете вярната козметика и постоянна грижа за кожата. Освен това си коства да погледнете диетата и метода си на живот – от време на време смяната на питателните ви привички и отказването от пристрастяванията могат да ви оказват помощ да се отървете от грозните черни точки и бучки.

При всяка тревожна смяна по кожата би трябвало да се консултирате с кожен лекар. Това е изключително значимо, когато пъпките и зачервяването не изчезват, макар измененията в грижите и метода на живот.

Сред скъпите процедури за кожа, склонна към акне, са почистването и овлажняването. Освен това би трябвало да помните за тонизирането и постоянното (но нежно) ексфолиране на мъртвите кожни кафези. Забравете за изстискването на пъпки и черни точки, тъй като по този метод можете да изострите възпалението и да аргументите повече недостатъци по кожата. Изстискването им оказва помощ на бактериите да се разпространят (а антибактериалната козметика може да не успее да се оправи с тях). Да не приказваме, че по този метод механично увреждате кожата си. Затова не стискайте и не докосвайте кожата си с мръсни ръце. Освен това поддържайте кърпите и спалното долни дрехи чисти и използвайте единствено нови памучни тампони за разчистване на кожата.

1. Почистване на кожата с акне

Ключът е да почистите кожата с акне. За дамите е доста значимо старателното измиване на грима, най-добре е да го премахнете незабавно щом се приберете. Това се дължи на обстоятелството, че доста от цветната козметика натоварват кожата и може да забави процесите на регенерация. Не единствено това, тежкият декор дьо загар (който нормално се употребява за прикриване на несъвършенства) може да способства за образуването на така наречен козметично акне, защото блокира мастните жлези и вследствие на това ускорява възпалението.

Ето за какво при проблематична кожа се предлага минерална козметика, която е лека, нелепкава и подкрепя битката с акнето във всяка възраст.

Що се отнася до самото разчистване на кожата, то е доста значим стадий от грижата:

  • предотвратява запушването на порите на кожата;
  • инхибира растежа на бактериите;
  • предотвратява претоварването на кожата.
Използвайте почистваща козметика без алкохол, обогатена с цинк и успокояващи субстанции като лайка и култивиран чай.

Почистването на кожата би трябвало да се прави два пъти дневно (сутрин и вечер), в противоположен случай могат да се появят спомагателни пъпки, които ще бъдат сложни за премахване. Добре почистената кожа е освежена, тонизирана, успокоена и най-важното – подготвена да одобри дейните съставки, съдържащи се в кремовете.

2. Овлажняване на склонна към акне кожа

Друг значим миг е овлажняването. Без него мастните жлези ще създават себум в опит да овлажнят сухата кожа, което води до циничен кръг. Тук е най-добре да изберете не добър хидратиращ крем, а подобен, който попива бързо и е предопределен за кожа, склонна към акне. Обикновено такива кремове съдържат цинк, който успокоява зачервяването и възпалението. Освен това в кремовете за акне ще намерите салицилова киселина, азелаинова киселина, производни на ретинол и бензоил пероксид.

За нощта си коства да посегнете към подхранващ крем с антибактериални свойства, а за деня – овлажняващ и нормализиращ крем, който понижава производството на себум и защищава кожата от искра.

В случай на акнеична кожа, избягвайте кремове и други козметични артикули на мазна основа, в случай че не са масла, предопределени за предразположена към акне кожа и некомедогенни – масло от черен кимион, масло от семена на опунция, масло от морски зърнастец и масло от малинови семки се предлагат за черни точки. Що се отнася до етеричните масла, водещи са маслото от чаено дърво и лавандуловото масло.

Домашни средства за лекуване на акне при възрастни

Както към този момент споменахме, акнето е заболяване и всяко заболяване изисква консултация с доктор и използване на уместно лекуване или препарати. Не се предлага сами да се борите с акнето.

Домашните средства се смятат за поддържащ способ, т.е. който до известна степен може да помогне за облекчение на признаци като сърбеж, парене, зачервяване на кожата и може да форсира регенеративните процеси. Важно е, че домашните медикаменти се смятат за безвредни, само че би трябвало да ги употребявате с нараснало внимание и да помните, че те не са чудодейно лекарство за акне.

Предимството на домашните медикаменти за акне при възрастни е, че те употребяват артикули, които нормално имате на разположение. Въпросът е елементарен, в случай че видите единична лезия, да вземем за пример пъпка, която би трябвало единствено да намажете с цинков мас, нанесете малко количество чаено масло, паста за зъби или намажете с резенче чесън. В противоположен случай си коства да посегнете към артикули, благодарение на които можете да си приготвите успокояващи, антибактериални или нормализиращи маски или нежно почистващи пилинги. Какви съставки ще бъдат потребни при признаците на акне?

1. Съставки за домашни маски за лице

За да приготвите маски за лице против акне, ще ви би трябвало:

  • мед – има антибактериални и противогъбични свойства;
  • канела – бори се с възпалението, потиска развиването на следващи пъпки, форсира заздравяването на наличните;
  • алое вера– инхибира секрецията на себум, овлажнява, подкрепя процесите на регенерация;
  • куркума – успокоява възпалението, има антибактериални свойства;
  • квас – противовъзпалителна, контролира работата на мастните жлези (можете я пиете или да си вършиме маски от нея).

Има и други артикули, които ще работят, когато забележите една единствена пъпка. Достатъчно е да си приготвите паста от тях, която да нанасяте като мас за многообразие. Най-добре е да го вършиме, когато не планирате да излизате от у дома, тъй като да вземем за пример такава паста с куркума за пъпки има способността да оцветява кожата в жълтеникаво, изключително когато държите пастата върху кожата прекомерно дълго (вие можете елементарно да премахнете петна със сапунена вода, само че е по-добре да не рискувате).

2. Съставки за отнасяне на единични пъпки

За единични лезии и пъпки ще ви би трябвало:

  • домат – съдържа ликопен с противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства; Нанесете доматеното пюре върху пъпката и  измийте след 15 минути;
  • чесън – има бактерициден ефект; нанесете резени чесън за 10 минути;
  • куркума – има противовъзпалителни и антибактериални свойства; най-добре смесете куркума с кисело мляко и нанесете за 20 минути;

Преди да опитате някой от продуктите, упоменати нагоре, направете тест върху дребен сектор. Не забравяйте, че макар че домашните медикаменти за акне при възрастни могат да имат позитивен резултат върху положението на кожата, единствено вярно определеното лекуване от кожен лекар и вярната грижа са ключът към битката с това заболяване.

Акне при възрастни – обобщение

Ако сте забелязали притеснителни пъпки и черни точки, би трябвало да сте наясно, че това може да е признак на акне. Нещо повече, без използването на подобаваща грижа или лекуване могат да се образуват грозни белези, които мъчно ще се отървете по-късно. Да не приказваме, че самото акне може да направи живота ви противен и да понижи самочувствието ви. Ето за какво, преди всичко, би трябвало да разгледате грижите и диетата си и да елиминирате факторите, които може да са виновни за тези промени. Ако обаче ви е мъчно да установите повода или кожата ви е непрекъснато раздразнена и зачервена, безусловно посетете кожен лекар.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР