Академичното образование не бива да се подценява, смята тойМислим много

...
Академичното образование не бива да се подценява, смята тойМислим много
Коментари Харесай

Тод Англин: Разработчиците трябва да знаят своята кауза

Академичното обучение не трябва да се подценява, счита той

„ Мислим доста за технологията, за системата. А би трябвало да се сещаме и за човешкия фактор – за индивида, който ще употребява приложението ”, споделя Тод Англин – основен евангелист и вицепрезидент „ Връзки с разработчици ”, Progress

„ Ние, разработчиците на приложения, би трябвало да знаем своята идея – с какво способстваме светът да е по-добър. Не е хубаво това, че сме толкоз доста вторачени в технологиите и в системите, които вършим – нужно е да се отдръпнем крачка обратно и да забележим с какво оказваме помощ на хората. Това съобщи Тод Англин, основен евангелист и вицепрезидент „ Връзки с разработчици ”, Progress, в самобитен разбор на мощните и слабите страни на общността на софтуерните разработчици, откакто тази заран откри конференцията DevReach 2017 в София.

Безспорно мощна страна на разработчиците, съгласно Англин, е това, че всички схващат потребността от смяна – че е значимо непрекъснато да се учат и да развиват уменията си. Хубаво е, че и работодателите схващат това. Свидетелство е фактът, че залата на DevReach 2017 е цялостна и всички са пристигнали тук да научат най-новото.
още по тематиката
„ Но ние сме прекомерно огромни техничари! Мислим доста за технологията, за системата.  А би трябвало да се сещаме и за човешкия фактор – за индивида, който ще употребява приложението, за това по какъв начин се усеща той ”, показа Англин.

„ Разработчиците би трябвало да сме малко като благотворителна организация: би трябвало да можем да се отдръпнем обратно за миг и да забележим по какъв начин технологията ни оказва помощ на света, с какво го прави по-добър. Ето, вижте, когато запитаме разработчика какво работи, той дава отговор – „ създавам приложение, създавам уебсайт ”… А би трябвало в действителност да споделя, да вземем за пример, „ аз оказвам помощ на децата да имат по-добър достъп до обучение ”. Това значи всеки да е наясно освен с технологията, само че и да познава идеята си ”, сподели Англин.

Според топ-специалиста, най-важните умения за разработчиците в днешно време са тези, които са в основата на основаването на уеб приложения – такива като HTML, Javascript, CSS. Това са познания, които всеки от сектора би трябвало да знае. Оттам насетне, съгласно своята специализация, разработчикът  ще надгражда тези умения с разнообразни нови знания.

Новите софтуерни трендове – такива като изкуствен интелект, усъвършенствана действителност, виртуална действителност, машинно самообразование – ще повлияят на ежедневната работа на разработчиците едвам след 2-3 години, уверен е Англин. Едва тогава общността на програмистите ще стартира да „ нагазва ” в тази нова сфера. Дотогава базовите умения на разработчиците следва да се надграждат със познания от региона на хардуера – нови типове датчици, памети и други

Сигурността е нещо, което би трябвало да се има поради във всеки написан ред код, склонен е Англин, само че в света на разработчиците това значи най-много да се мисли за отбраната на съхранението на информацията. Щом някъде има някакво предпазване на информация, тя би трябвало да бъде подсигурена, безапелационен е той.

„ Преносът на данни е релативно подсигурен, за него има доста технологии – такива като HTTPS, VPN и други Но съхранението остава проблем. Това е нещо, за което програмистите демонстрират мързел от години ”, споделя Англин. „ Ние би трябвало да стартираме непрекъснато да мислим по какъв начин да съхраняваме данните несъмнено. Това е належащо, тъй като цената на нестабилно съхраняваните данни става колосална в последните години ”.

Говорейки за познания и умения, Англин е уверен, че ролята на академичното обучение не трябва да бъде подценявана по никакъв начин. То е скъпо, с цел да даде положителни основи за по-нататъшното развиване на разработчиците.

„ Ценно е да имаш добра основа – да се научиш на философията, структурното мислене, да знаеш по какъв начин би трябвало да се подхожда към казуса. Оттам нататък, с течение на времето, другите технологии ще се менят, само че когато имаш хубавичко основа, ще знаеш по какъв начин бързо да напредваш. Само учене посредством процедура не е задоволително ”, заключи Тод Англин.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР