Академичният съвет на Софийският университет се събира на извънредно заседание

...
Академичният съвет на Софийският университет се събира на извънредно заседание
Коментари Харесай

СУ се събира извънредно заради отнетата от правителството сграда

Академичният съвет на Софийският университет се събира на изключително съвещание през днешния ден.

Единствената точка в дневния ред е разискване на решението на Министерския съвет от навечерието на празниците да отнеме постройката на бул. " Ал. Стамболийски " 82 в София от Университетска болница " Лозенец " (бивша Правителствена) и да я даде на Висшия правосъден съвет за прилагане от съда и прокуратурата.

Става въпрос за част от постройка, която Алма матер получи като отплата за постройката на " Шипка " 6, за която имаше спор със Съюза на българските художници, която в последна сметка бе дадена на СБХ.

В постройката на " Стамболийски " трябваше да се организира предклиничното образование на студентите по медицина в СУ. Срещу обещанието за милиони за ремонт обаче ректорът проф. Анастас Герджиков предложи на Академичния съвет тя да бъде трансферирана на болница " Лозенец " - неин шеф и декан на медицинския факултет на СУ е проф. доктор Любомир Спасов . Предложението бе отправено на 15 ноември 2016 година и се очакваше членовете на Съвета да гласоподават електронно до 18-и. Но още на 16-и Министерският съвет трансферира постройката на УБ " Лозенец " . Година по-късно я взе от нея и я даде на съда и прокуратурата заради " отпаднала нужда "  за болничното заведение - най-малко по този начин написа в решението на МС от 20 декември. Същия ден Академичният съвет на СУ имаше постоянно съвещание, а ректорът изиска доктор Спасов да даде пояснение. Това не се случи. Спасов си потегли от съвещанието преди края му, а пред OFFNews сподели, че не знае нищо и че би трябвало да се запознае с решението .

Още тогава се чуха гласове с искане за митинги. Единствената точка в дневния ред за днешното съвещание е дефинирана по този начин:

" Обсъждане на РМС №809 от 22 декември 2017 година за лишаване заради отпаднала потребност от болница " Лозенец " на правото на ръководство върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, намиращ се в гр. София, бул. " Александър Стамболийски " №82, и за дейности на академичната общественост за опазване на предназначението на постройката за образование на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет. "

Заседанието стартира в 16 ч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР