Акад. Миланов, защо е важно навлизането на новите дигитални решения

...
Акад. Миланов, защо е важно навлизането на новите дигитални решения
Коментари Харесай

Изкуствен интелект открива първи пациенти с рядко неврологично заболяване

Акад. Миланов, за какво е значимо навлизането на новите цифрови решения за разбор на данни във вашата болница?
- Бъдещето е на Европа без граници в медицината, Европа на обмена на научна информация, на знанията, на данни. Това не може да се случи на процедура без новите технологии. От друга страна, новите технологии са безполезни, в случай че те не подкрепят пътя на пациента, в случай че те не са част от цялостното решение на проблемите. Дигитализацията не може да се случи без медицинските експерти. Нашият блян е да ги развиваме като експерти и да ги приготвяме за бъдещето. Като цяло променяме метода на мислене в опазването на здравето и на медицинските експерти, и на пациентите, и на институциите.
Как може да ускорим този развой?
- Като поддържаме иноваторите в опазването на здравето! Наша задача е да дадем достъп на новаторските компании до действителната клинична процедура, с цел да може взаимно да си бъдем потребни. От една страна, с цел да се усъвършенства нашата ежедневна работа, а от друга - новаторските решения на фирмите да се развиват и усъвършенстват. Всичко това има една огромна цел - да оказваме помощ на нашите пациенти и новините от последните дни го потвърждават. Технологията на Sqilline дава късмет към този момент на двама пациента с рядко неврологично заболяване да получат допустимо най-хубавата грижа.
Доц. Богданова Доц. Богданова, по какъв начин откриването на това рядко заболяване трансформира живота на пациента и неговите близки?- Диагнозата постоянно е забавена, нормално пациентите първо биват лекувани несполучливо за друго заболяване, има засягане и на други органи, продължителността на болестта е огромна, положението в напредналия етап е доста тежко. Затова пациентите с транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия страдат от утежняване във всички аспекти на качеството на живот - във връзка с ежедневния живот, самообслужване, професионална интензивност, сън, обществено другарство, свободно време и така нататък Те постоянно се тревожат и се усещат отговорни за вероятно предаване на заболяването на техните деца и внуци.
От друга страна, асимптомните носители и роднините на пациентите имат повече тревога и меланхолия - както заради грижите за болния човек, по този начин и заради напълно разбираемия боязън от унаследяване.
Реклама В кои други болести виждате опция новите цифрови технологии за разбор на данни да подкрепят вашата работа?- Ранното идентифициране би довело до ранна диагноза и навреме започване на лекуване, преди настъпването на необратими и съдбовни сърдечни, чернодробни, неврологични промени.
Аналитичният метод предлага благоприятни условия за скрининг, целеустремено тестване и удостоверение на диагнозата при рискови пациенти за навременно започване на лекуване. Той е елементарен, бърз и е използван при редица болести, протичащи с композиция от признаци, които мъчно се разпознават в рутинната процедура - да вземем за пример редки наследствени болести - лизозомни, невро-мускулни, невродегенеративни. За доста от тях се създават или към този момент са налице благоприятни условия за лекуване и е доста значимо то да се стартира, преди пациентът да бъде тежко инвалидизиран.
Sqilline взаимно с водеща фармацевтична компания приложиха в действителната клинична процедура машинен логаритъм за ранно разкриване и диагностициране на пациенти с рядкото заболяване транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия. За задачата благодарение на Danny Platform*, софтуерно решение за събиране, обработка и разбор на данни от действителната клинична процедура, бяха оценени няколко хиляди електронни здравни досиета по съответни включващи и изключващи критерии, с цел да бъдат открити вероятни недиагностицирани пациенти. Машинният логаритъм разпознава кохорта от пациенти с висок риск, които невролозите разискват и изследват в допълнение, с цел да слагат окончателната диагноза. Транстиретиновата фамилна амилоидна полиневропатия е рядко заболяване, дължащо се на разновидности в гена, кодиращ транстиретин, и характеризиращо се с мултисистемно извънклетъчно отсрочване на амилоид, което води до дисфункция на разнообразни органи и тъкани. Амилоидозата освен това заболяване съставлява диагностично предизвикателство за невролозите, защото при него се среща огромната вариабилност в клиничното показване и мултиорганното присъединяване. Наличните лечебни благоприятни условия могат да усилят преживяемостта в другите стадии на болестта.
*Danny Platform е запазената марка на Sqilline
Реклама Свързани публикации Академик проф. доктор Иван Миланов: Постковидният неврологичен синдром отшумява от един до три месеца 17 декември 2021, 16:21 Академик проф. доктор Иван Миланов, дмн: За първи път ще можем да лекуваме тежка мигрена 6 декември 2019, 16:18 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР