AI ботът може да бъде полезен инструмент за пациенти, които

...
AI ботът може да бъде полезен инструмент за пациенти, които
Коментари Харесай

Медицински AI може да е по-хуманен от лекар, но достатъчно ли е това?


AI ботът може да бъде потребен инструмент за пациенти, които нямат достъп до опазване на здравето (снимка: CC0 Public Domain)

Базиран на изкуствен интелект чатбот е по-ефективен при диагностициране на медицински положения и оповестява диагнозите на пациентите по-хуманно от същинските лекари, съгласно изследване на Гугъл. Рано е обаче да се вършат дефинитивни изводи.

Системата, наречена Articulate Medical Intelligence Explorer (AMIE), е огромен езиков модел, предопределен за събиране на медицински данни и осъществяване на клинични изявленията. AMIE е планиран да проучва признаците на пациентите, да задава следващи въпроси и да предвижда диагнози.

По време на тестването са определени 20 доброволци, които играят ролята на пациенти и хипотетично страдат от избрани болести, както и 20 професионални лекари – експерти по първична здравна помощ, виновни за фактора човешки контакт. Пациентите не са знаели с кого беседват – AI или същински доктор – и са помолени да оценят качеството на взаимоотношението, споделя The Register.

Експериментът разиграва 149 сюжета и открива, че пациентите избират да приказват с AMIE, а не с същински лекари. Участниците декларират, че чатботът е схванал по-добре техните проблеми и е дал по-съпричастни, ясни и професионални отговори.
още по темата
AMIE също е бил по-точен при диагностицирането на медицински проблеми. Но това не значи, че чатботът дава медицински грижи по-ефективно от същински доктор, акцентират от Гугъл.

Предложената от откривателите методология, несъмнено, подценява действителната стойност на човешкия диалог: лекарите са били лимитирани до интерфейс за текстов чат – той е добър за AI взаимоотношение с пациенти, само че не е внушителен за общоприетата клинична процедура.

Гугъл не се пробва да размени лекарите от първичната здравна помощ, само че показва, че AI ботът може да бъде потребен инструмент за пациенти, които нямат достъп до опазване на здравето. В действителния свят обаче внедряването на такава система към момента е рисковано; ще са нужни обилни модификации, с цел да се употребява AI отговорно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР