Агенцията за социално подпомагане стартира кампания за предоставяне на еднократната

...
Агенцията за социално подпомагане стартира кампания за предоставяне на еднократната
Коментари Харесай

Приемат документи за отоплителната помощ от 300 лева

Агенцията за обществено подкрепяне започва акция за даване на еднократната финансова поддръжка за отопление от 300 лв. на хора и фамилии от уязвими групи за превъзмогване на последствията от увеличение на цените на горивата и изключителната епидемиологична конюнктура. Новата помощ беше въведена от служебното държавно управление на 4 ноември тази година, като по бюджета на Министерството на труда и обществената политика са планувани 15 млн. лева за изплащането й. Очаква се с нея в страната да бъдат подкрепени в допълнение още към 50 000 фамилии в затруднено състояние през идния зимен сезон, оповестиха от Регионалната дирекция " Социално подкрепяне ".

Право да я получат имат хората и фамилиите, на които е отказано разпределяне на целева помощ за отопление за идния зимен сезон заради превишаване на избрания диференциран приход с до 30 лв. или поради несъблюдение на условието за 6-месечна наложителна регистрация като безработни, която обаче наложително би трябвало да е дейна към 1 ноември. Тези хора не е належащо да подават още веднъж заявки в дирекциите „ Социално подкрепяне “, с цел да получат помощта. Тя ще им бъде предоставена по облекчена процедура и оптимално бързо след служебна инспекция на данните.

На новата еднократна финансова поддръжка могат да разчитат и хората, които дават отговор на критериите, само че не са подали своите документи в избрания период, който изтече на 31 октомври 2021 година Те би трябвало да подадат заявление-декларация в дирекция “Социално подкрепяне “ по сегашен адрес най-късно до 23 ноември, в което да заявяват прихода си за 6 поредни месеца за интервала 1 април до 30 септември 2021 година.

За облекчение на потребителите ни, образецът на заявката е оповестен на интернет страницата на Агенцията за обществено подкрепяне, в рубриката „ Социално подкрепяне “, подрубрика „ Еднократна финансова поддръжка за отопление “: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/ednokratna-finansova-podkrepa-za-otoplenie. Всеки може да го изтегли от там и да подаде попъленото си заявление в Дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес, без да се постанова да посещава дирекциите единствено, с цел да се снабди с образеца.

Поради усложнената епидемиологична конюнктура в страната, е целесъобразно хората да лимитират персоналното посещаване на приемните на дирекциите „ Социално подкрепяне “, а да изпращат заявките посредством лицензиран пощенски оператор, по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване или на електронната поща на дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес. Повече информация можете да получите на следния линк: https://asp.government.bg/bg/koronavirus-covid-19/instruktsiya-za-polzvane-na-elektronni-administrativni-uslugi-predostavyani-ot-agentsiya-za-sotsialno-podpomagane.

Помощта ще бъде изплатена еднократно през декември 2021 година, съгласно определения от хората метод – по персонална банкова сметка или посредством „ Български пощи “ ЕАД. В случай, че някой няма опция да получи персонално помощта си в пощенския клон, това може да направи негов роднина/близък с нотариално заверено пълномощие. За да се подсигурява оптимално приемането на еднократна финансова поддръжка е целесъобразно превеждането й да става по банков път.

Неполучените през декември 2021 година средства за еднократна финансова поддръжка се възвръщат в държавния бюджет. Агенцията за обществено подкрепяне ще осведоми навреме за интервала на погашение на еднократната финансова поддръжка в пощенските клонове в страната.

Информация за електронните адреси на дирекциите „ Социално подкрепяне “ може да намерите в рубриката „ Контакти “:

https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

*РДСП – Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР