Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви в четвъртък,

...
Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви в четвъртък,
Коментари Харесай

Агенцията за палестинците може да прекрати дейността си до края на февруари


Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) съобщи в четвъртък, че най-вероятно ще бъде принудена да приключи интервенциите си в Близкия изток, в това число в Газа, до края на месеца, в случай че финансирането не се възобнови, предава " Ройтерс ".

Поредица от страни, в това число Съединените щати, Германия и Англия, стопираха финансирането си на филантропичната организация, че някои чиновници на UNRWA са забъркани в офанзивите на Хамас на 7 октомври в Южен Израел.

" Агенцията остава най-голямата организация за оказване на помощ в една от най-тежките и комплицирани филантропични рецесии в света ", сподели генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини в изказване.

" Ако финансирането остане спряно, най-вероятно ще бъдем пр инудени да прекратим интервенциите си до края на февруари освен в Газа, само че и в целия район. "

Израелската атака, почнала след офанзивите, при които към 1200 души бяха убити и 253 взети за заложници, разсели по-голямата част от популацията на Газа, остави доста домове и гражданска инфраструктура в руини и провокира изострен дефицит на храна, вода и медикаменти.

Групи за подкрепяне и други организации на Организация на обединените нации приканиха донорите да продължат да поддържат UNRWA, като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) предизвести в сряда, че лишаването от финансиране би имало  за хората в Газа.

Израелските управляващи от дълго време приканиха организацията да бъде разформирована с аргумента, че нейната задача е остаряла и подхранва антиизраелски настроения, нещо, което UNRWA изрично отхвърли.

В сряда израелският министър председател Бенямин Нетаняху повтори апела си за преустановяване на мандата на UNRWA и замяната му с други организации за помощ на Организация на обединените нации или отвън Организация на обединените нации.

UNRWA, публично Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци в Близкия изток, е основана през 1949 година от Общото заседание на Организация на обединените нации след войната към основаването на Израел като еврейска страна, когато 700 000 палестинци избягаха или бяха прогонени от домовете си.

В нея работят 30 000 палестинци, с цел да обслужват гражданските и филантропичните потребности на 5,9 милиона потомци на тези бежанци - в линията Газа, на Западния бряг и в големи лагери в прилежащи арабски страни.
 Италия стопира финансирането за Агенцията на палестинците на Организация на обединените нации
Италия стопира финансирането за Агенцията на палестинците на Организация на обединените нации

Рим работи в отговор на разкрития, че чиновници в организацията са забъркани в офанзивата на 7 октомври
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР