Агенция Пътна инфраструктура“ пусна обществени поръчки за производство, доставка и

...
Агенция Пътна инфраструктура“ пусна обществени поръчки за производство, доставка и
Коментари Харесай

АПИ продължава с големите поръчки за пътищата

Агенция „ Пътна инфраструктура “ пусна публични поръчки за произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци, както и полагане на хоризонтална маркировка по републиканската пътна мрежа. Двете процедури са стартирани на 22 март, като общата им планирана стойност е 310 млн. лева без Данък добавена стойност. Избраните компании ще извършват дейностите в идващите 4 години.

Тези две процедури идват, откакто към този момент бяха пуснати мегатърговете на стойност 3.6 милиарда лева без Данък добавена стойност за ремонт и поддръжка на пътища и беше оповестено желание да започва и голяма поръчка за мантинели, за които ще са нужни най-малко 4.3 милиарда лева без Данък добавена стойност. И двете процедури са 4-годишни.

Ако всички тези стартирани и идни поръчки за пътища завършат с сключване на контракти, в идващите 4 години АПИ ще би трябвало да отдели над 8.2 милиарда лева без Данък добавена стойност за цялостната поддръжка на пътищата в страната.
Новите поръчки за знаци и маркировка
Двете процедури са разграничени на в 6 обособени позиции – за всеки регион в страната:
Северозападен регион, включващ области Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен;Северен централен регион, включващ области Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра;Североизточен регион, включващ области Варна, Добрич, Шумен и Търговище;Югоизточен регион, включващ области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;Южен централен регион, включващ области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;Югозападен регион, включващ области Благоевград, Перник, Кюстендил и София.
Прогнозната стойност за пътните знаци е 100 млн. лева без Данък добавена стойност, като сумата отредена за всеки един регион е на стойност над 16.6 млн. лева без Данък добавена стойност. Общата планирана стойност за полагането на маркировка е 210 млн. лева без Данък добавена стойност. За всяка от 6-те области са планувани по 35 млн. лева без Данък добавена стойност.

И в двете процедури гаранцията за застраховане на дейностите е 3% от прогнозната стойност. Офертите нямат право да надвишават авансово избраните суми.

Средствата се обезпечат от държавния бюджет. По процедурата за пътните знаци предложения се подават до 20 април, а за маркировката – до 24 април.

Припомняме, че през ноември предходната година отрасловият министър Иван Шишков заяви в Регионална комисия в 48-ото Народно заседание, че АПИ има проблем с договорите за полагане на маркировка. Договорите бяха изтекли в края на септември, съгласно решение на 47-ото Народно събрание. Шишков искаше позволение контрактите да бъдат удължени до края на 2022 година, с цел да могат дейностите да бъдат продължени.

Да се направи промяна на договорите за маркировка, които финансово не са надвишили рамката на договорите, с цел да може с тях да довършим маркировките. Имаме ремонтирани, преасфалтирани пътища и не може да се постави маркировка “, моли тогава министърът.

Парламентът обаче не гласоподава сходно решение и не е ясно по какъв начин АПИ и министърът са намерили излаз от обстановката.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР