Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил са избраните от

...
Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил са избраните от
Коментари Харесай

Избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Агатополският свещеник Йеротей и Константийският свещеник Михаил са определените от епархийските гласоподаватели на Сливенска епархия кандидати за нов Сливенски митрополит.

На състоялия се епархийски изборен събор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първи тур за: Негово Преосвещенство Агатополски свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втори тур за Негово Преосвещенство Константийски свещеник Михаил - 22 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските гласоподаватели. Гласуваха 42 гласоподаватели от седемте духовни околии.

На 24 февруари е планувано съвещание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се прегледа документите от извършения избор и ще се изслуша отчета на наместника на Сливенска епархия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, на който Св. Синод разпореди организацията и провеждането на избора и ръководството на епархията до встъпването в служба на новия Сливенски митрополит. Уставът на БПЦ планува на съвещанието да се прегледат и вероятно постъпили тъжби от участниците в избора.

В случай, че Светият Синод счете избора за безупречен, на 25 февруари – неделя, ще се организира в синодалния параклис каноничен избор, при който митрополитите от Светия Синод ще изберат един от двамата епископи за Сливенски митрополит.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР