Африка бавно, но сигурно се разкъсва на две. Както всичко

...
Африка бавно, но сигурно се разкъсва на две. Както всичко
Коментари Харесай

Африка ще се разцепи на два континента

Африка постепенно, само че несъмнено се раздира на две. Както всичко в геологията, това е извънредно дълъг развой, който ще отнеме милиони години. В последна сметка част от Източна Африка ще се откъсне от останалата част на континента, което евентуално ще докара до появяването на нов океан сред двете земни маси.
Колосалното раздробяване е обвързвано с Източноафриканската рифтова система (EARS), един от най-големите разриви в света, който се простира надолу на хиляди километри през няколко страни в Африка, в това число Етиопия, Кения, Демократична република Конго, Уганда, Руанда, Бурунди, Замбия, Танзания, Малави и Мозамбик.
Тази рифтова система значи, че африканската плоча се разделя на две плочи – по-малката Сомалийска плоча и по-голямата Нубийска плоча – които се отдалечават една от друга със супер постепенно движение на охлюв от милиметри на година, съгласно изследване от 2004 година
Още през 2018 година новината за появяването на цепнатина в Кения обиколи света. Мнозина твърдяха, че това е доказателство, че Африка се разпада на две пред очите ни. Въпреки че тази изумителна сцена беше обвързвана с EARS, е малко подвеждащо и преждевременно тя да се показва като действително доказателство за огромното разделяне на Африка. Това евентуално е било единствено мощно локализиран израз на постоянната рифтингова активност в долината. EARS е в този продължаващ и през днешния ден развой от преди към 25 милиона години и пукнатината в Кения е индиректно нашепване за това, което се случва на континента. 
Но след още 5 до 10 милиона години измененията в EARS могат да доведат до фрапантно друг свят. Тогава евентуално ще се появи нова форма на океан сред Сомалийската плоча и Нубийската плоча. Големият континент Африка ще загуби източното си рамо и голямо море ще отдели Източна Африка. 
Няма нищо необичайно в тези процеси. Нека си напомним, че земната повърхнина е в положение на непрекъснато придвижване. Просто това се случва толкоз постепенно, че човешкият опит не може да го изясни. Появата на света, какъвто го познаваме, е относително нова. Сушата и морето, които виждаме през днешния ден – на Евразия, Северна и Южна Америка, Африка, Антарктида и Океания – са артикул на големи тектонични плочи, които се сглобяват като пъзел. Много постепенно, обаче, тези части от мозайката се движат във времева канара от милиони години.
Помислете единствено за гигантското прегрупиране на материците, случило се на Земята преди към 138 милиона години, когато Южна Америка и Африка са се разделили. Ако погледнете западното крайбрежие на Африка и източното крайбрежие на Южна Америка, ще забележите, че те си пасват като две части от мозайката, красиво наблягайки по какъв начин тези континенти в миналото са били съединени в едно.Отцепването на Източна Африка ще бъде просто още една страница в тази гигантска геоложка сага. Кой знае дали човечеството ще бъде в близост, с цел да види някои от тези промени...
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР