Адвокатите няма да са задължени да докладват на дирекция Финансово

...
Адвокатите няма да са задължени да докладват на дирекция Финансово
Коментари Харесай

Адвокатите няма да докладват за свои клиенти в ДАНС

Адвокатите няма да са задължени да рапортуват на дирекция ”Финансово разузнаване ” в ДАНС за свои клиенти. Тази смяна е заложена в новите текстове в Закона против изпирането на пари, които бяха признати на второ четене от Народното събрание.
Правилото, което провокира бурна дискусия няма да се ползва в случаи, когато става въпрос за присъединяване в действия по изпиране на пари или финансиране на тероризма и даването на правна консултация, обвързвана с такива действия. Измененията бяха импортирани от ръководителя на вътрешна комисия и народен представител от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители. Мотивът бил за понижаване на административната тежест, само че в действителност измененията се постановиха поради бурните митинги на адвокатурата.

През февруари юристи стачкуваха против задължението да оповестяват данни за клиентите си. Позицията им беше, че основаните правила са " образец за извънредно неприятно транспониране на Директива на Европейски Съюз (2015/849) и за прекалено раздут кръг на задължените лица ". Друг мотив беше, че бранителите биха се трансформирали в доносници по отношение на своите клиенти.

Съгласно други от дефинитивно признатите текстове данните за действителните притежатели на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се декларират за регистриране, в случай че не са вписани на друго съображение в съответния указател като физически лица. Когато лицата действителни притежатели на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са физически лица, които са разнообразни от вписаните - данните за тях се декларират за регистриране.

С измененията ще отпадне режимът за одобряване на вътрешните правила за надзор и попречване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция " Финансово разузнаване " на ДАНС. То се заменя с опцията обособените органи на организацията да правят инспекции по документи за съблюдаване на условията.

В края на април Народното събрание анулира дефинитивно подаването на декларация пред ДАНС за автентичен притежател от компаниите и на проектите за образование на чиновници на всички компании за пране на пари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР