Адвокат осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 24000 лв.

...
Адвокат осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 24000 лв.
Коментари Харесай

Адвокат осъди прокуратурата за 24 000 лв. за незаконни обвинения

Адвокат осъди прокуратурата да му заплати обезщетение от 24000 лева за противозаконни обвинявания в машинация и отнемане, поради които близо 8 години е бил обвинен и обвиняем, до момента в който най-после делото против него е било прекъснато.

Това излиза наяве от решение на Софийския градски съд (СГС) (виж) , където юрист Хр. Чолаков е завел иск против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди за 150000 лева неимуществени вреди от противозаконните обвинявания.

Казусът, по който юристът е бил обвинен и обвиняем, е почнал през 2008 година, когато мъж е сезирал районната прокуратура в София, че е излъган. Още тогава Чолаков и двама банкови чиновници са дали пояснения, а през 2010 година прокуратурата е отказала да стартира следствие. Постановлението обаче е било анулирано от градската прокуратура и е било формирано досъдебно произвеждане против Чолаков за осъществена машинация, като при започване на 2011 година бил притеглен като обвинен.

Прокуратурата твърдяла, че през 2008 година в клон на Банка ДСК Чолаков заблудил А. В., че ще заведе дело против банката, с цел да бъдат изплатени близо 28000 лева от спестовния влог на А. В. За това обаче му трябвали 14000 лева, които взел от гишето на банката и споделил, че парите са за правист на ДСК, който щял да помогне за погашение на сумата от спестовния влог. По този метод съгласно обвиняването юристът предизвикал имотна щета на А. В. от 14000 лв..

На юрист Чолаков била избрана гаранция от 1000 лева, а делото било импортирано в районния съд през юни 2011 година Последвали 18 правосъдни съвещания до началото на 2017 година, когато делото било върнато на прокуратурата поради разминаване в обвинителния акт на датите на изпълнителното действие и за взетите от подсъдимия пари.

След това на Чолаков било повдигнато ново обвиняване, към този момент за отнемане в огромни размери, за това, че нелегално присвоил близо 24000 лева на А. В., който пък умрял още преди районният съд да приключи и да върне първото дело на прокуратурата. Новият обвинителен акт бил импортиран в съда през есента на 2017 година, който обаче още веднъж го върнал на прокуратурата. Държавното обвиняване протестирало определението, само че през юни 2018 година градският съд го удостоверил, а прокуратурата дефинитивно прекратила делото през септември 2018 година

Показания в съда по заведеното от Чолаков дело против прокуратурата са дали негови близки, които са свидетелствали за напрежението и унижението, които е понесъл през годините, в които е бил обвинен и обвиняем. В поддръжка на обстоятелството, че се употребява с положително име в обществото, той е показал и издадени от него книги, както и доказателства, че е вписван в адвокатска гилдия още през 2005 година и продължава да упражнява тази специалност.

Негова колежка свидетелствала, че се познават от възпитаници, а по-късно и като публицист в локалния вестник в Димитровград. Според показанията ѝ делото повлияло извънредно доста на настроенията му – станал уединен, странял от околните, бил кахърен и почнали здравословни проблеми. Чолаков изпитвал особени терзания по време на правосъдните съвещания, когато името му било съобщавано при извикването в правосъдна зала и ставало притежание на доста хора. Притеснявал се да не се разчуе в родния му град, където бил прочут с честно име като публицист и юрист, че против него е формирано наказателно дело.

Друг очевидец споделя, че познава Чолаков от 20 години, когато бил стажант в районния съд и също показва, че около делото бил доста обезпокоен и почнал да заобикаля срещи с него.

В решението на арбитър Радост Бошнакова се споделя, че продължителността на делото е несъразмерна и е съображение за по-голямо обезщетение, защото Чолаков се е явявал на съвещанията и не е ставал причина за отлаганията им. Съдът показва още, че при установяване размера на компенсацията, значение имат претърпените от ищеца стрес и неустановеност за активността му като юрист, неспокойствието и лимитираните контакти, както и възрастта му от 35 години, когато е почнало следствието, на която съдът написа, че е житейски всекидневно човек да е ориентиран към развиване на професионалното си занятие. Според съда обаче няма доказателства, че делото се е отразило на здравето на Чолаков, както той твърди.

„ Упражняваната от ищеца професионална активност като юрист, чийто статут и значителност за съдействието и отбраната на свободите, правата и законните ползи на лицата, са регламентирани в ЗАдв, е обвързвана с закононарушението, за което му е било повдигнато обвиняване по процесното наказателно произвеждане. Освен това осъщественото наказателното гонене е обуславящо за преценката на нужните условия (включително и качества) и за съществуването на възможни спънки за упражняването ѝ (сред които и наказание на отнемане от независимост за съзнателно закононарушение от общ характер), заради което същите на лично съображение следва да се регистрират при преценката на отрицателния резултат върху ищеца на противозаконното обвиняване, респективно при определянето на размера на заместващо обезщетение, въпреки и да не се откри по делото противозаконното обвиняване да се е отразило върху професионалната му кариера и развиване “ , се споделя в решението. В същото време обаче съдът отбелязва, че провежданите към 5 години правосъдни съвещания безспорно са отнемали от свободното време на Чолаков, което той другояче е могъл да употребява за развиване и усъвършенстването си като юрист.

Така съдът приема, че справедливото обезщетение за него е 24000 лева, като настрана му е присъдено и обезщетение от 606 лева за пропуснати изгоди от арестуваната в хода на процеса парична гаранция от 1000 лв..

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР