Администрацията на община Враца внася за разглеждане в общинския съвет

...
Администрацията на община Враца внася за разглеждане в общинския съвет
Коментари Харесай

Край на своеволията! Забраняват безразборното копаене по улиците и тротоарите на Враца

Администрацията на община Враца внася за разглеждане в общинския съвет план на разпоредба, с която да се постави завършек на кръпките по новоасфалтираните улици в града, научи BulNews.bg. Наредбата за създаване и възобновяване на детайлите на техническата инфраструктурана територията на общината ще бъде препоръчана на идната сесия персонално от кмета Калин Каменов.
Към сегашния миг липсва локална подзаконова нормативна уредба на изискванията и реда за създаване на детайлите на техническата инфраструктура на територията на община Враца в региона на превоза, водоснабдяването, отвеждането на отпадни води, топлоснабдяването, електроснабдяването, газоснабдяването и електронните известия.
В оферти план е уредено осъществяването на строителни или ремонтни работи, свързани с разкопаване на терени общинска благосъстоятелност - улични и тротоарни настилки, вътрешно-квартални пространства, площади, зелени площи и други. Предвижда се също по този начин внасянето на гаранция за качеството на възстановителните работи на нарушените настилки, както и времеви график за поетапно осъществяване на прокопаването, който ще се съгласува и утвърждава от община Враца. При невъзстановяване със средствата от гаранцията, локалната администрация ще възвръща компроментираните сектори.
Предлаганият план касае споразумяване на взаимоотношенията сред община Враца и всички възложители на строително-монтажни работи, при които е зародила нужда от осъществяване на прокопавания на терени общинска благосъстоятелност. Тъй като връзките сред общината и възложителите на такива прокопавания до момента не бяха ясно дефинирани, през последните години зачестиха случаите на разтрошаване на новоасфалтирани сектори и некачествено възобновяване по-късно, което с приемането сегашния план ще се избегне. За да се понижават неудобствата за жителите, а в нередки случаи и за попречване на вероятни пътно-транспортни катастрофи, до момента община Враца изразходваше значителен личен финансов запас за осъществяване на дейностите по възобновяване на такива сектори.
„ Приемането на разпоредба за създаване и възобновяване на детайлите на техническата инфраструктурана територията на община Враца ще прекрати стихийното и безсистемно разкопаване на улици и тротоари, което провокира основателно неодобрение от страна на жителите и ще сътвори условия за консолидиране капиталовите планове на експлоатационните сдружения за отговорно прилагане и запазване на техническата инфраструктура на община Враца “, безапелационен е Калин Каменов.
Целите, които се слагат с препоръчаната за приемане разпоредба, са: Регламентиране публичните връзки, свързани с създаване на детайлите на техническата инфраструктура на територията на Община Враца с оглед възстановяване на изискванията за даване на публични услуги в региона на превоза, водоснабдяването, отвеждането на отпадни води, топлоснабдяването, електроснабдяването, газоснабдяването и електронните събщения. Определяне изискванията за създаване мрежи и уреди на техническата инфраструктура - обществена общинска благосъстоятелност, както и мрежи и уреди на техническата инфраструктура, благосъстоятелност на организации, предоставящи публични услуги, ситуирани в поземлени парцели - обществена и частна общинска благосъстоятелност. Регламентиране реда и изискванията при създаване и замяна на детайли на техническата инфраструктура в тротоари, улици, площади и детайли на зелената система, в това число и при спешни поправки. Гаранционното поддържане и премахване на недостатъци след построяването на обектите и контрола върху тези действия, както и гаранциите за Община Враца. Предвидената гаранционна вноска за всички, чиято активност е обвързвана с разкопаване на улични и тротоарни настилки, вътрешно-квартални пространства, общински и полски пътища, озеленени и залесени площи на територията на община Враца ще даде и важен финансов принос при премахване неподходящите последствия от работата им.
Очакваните резултати от приемането на препоръчаната разпоредба са: Значително понижаване броя на невъзстановените улици, тротоари, зелени площи и други, за чиято поддръжка и положителната експлоатационна склонност община Враца е виновна. Освобождаване на лични бюджетни средства, които до в този момент общината влагаше за възобновяване на осъществявани прокопавания. Според измененията до края на месец ноември на всяка календарна година сдруженията, чиято активност е обвързвана и с разкопаване на улични и тротоарни настилки, вътрешно-квартални пространства, общински и полски пътища, озеленени и залесени площи, трява да дават в общината стратегия за идната календарна година с график за осъществяване. Физическите лица също би трябвало да подават предварителни поръчки в общината. Аварийните поправки пък би трябвало да бъдат завършвани до 24 часа.
В наредбата са заложени и санкции за нарушителите - от 1 000 до 5 000 лв. за физическо лице, което наруши наредбата, и от 10 000 до 50 000 лв. за юридическо лице.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР