Администрацията на новия президент на Аржентина Хавиер Милей заяви във

...
Администрацията на новия президент на Аржентина Хавиер Милей заяви във
Коментари Харесай

Новият президент на Аржентина съкрати 5 хиляди държавни служители

Администрацията на новия президент на Аржентина Хавиер Милей съобщи във вторник, че неговото държавно управление няма да възобнови договорите на повече от 5 000 чиновници, наети тази година преди той да встъпи в служба, съобщи Политико.

Този ход е част от огромен проект за съкращения и икономии, разгласен от десния либертарианец, откакто той встъпи в служба на 10 декември, с цел да трансформира затруднената стопанска система на Аржентина.

Договорите за други държавни чиновници, които са били наети преди 2023 година, ще бъдат преразгледани, споделиха управляващите.

 

На фона на инфлацията, която се чака да доближи към 200 % до края на годината, Милей даде обещание да понижи държавните регулации и заплатите и да разреши приватизацията на държавни промишлености като метод за стимулиране на износа и вложенията.

 

Съкращенията към този момент провокираха митинги, само че Милей се зарече да продължи напред.

 

„ Целта е да тръгнем по пътя към възобновяване на нашата страна, да върнем свободата и автономията на хората и да стартираме да трансформираме голямото количество регулации, които са блокирали, задържали и спрели икономическия напредък “, сподели той.

 

Много държавни компании ще бъдат оповестени за приватизация.

Стъпките включват още 50-процентна обезценка на аржентинското песо, съкращения на дотациите за сила и превоз и закриване на някои държавни министерства. Те идват на фона на растяща инфлация и растяща беднотия.

 

53-годишен икономист, станал прочут с рецензиите си към политическата прослойка по малкия екран, стана президент с поддръжката на аржентинците, разочаровани от икономическата рецесия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР