Административният съд в София задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да

...
Административният съд в София задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да
Коментари Харесай

Административният съд задължи ЦИК да въведе машинното гласуване


Административният съд в София задължи Централната изборна комисия (ЦИК) да вкара машинното гласоподаване до половин година. Според правосъдното решение комисията би трябвало да обезпечи машини във всяка секция, където има и хартиено гласоподаване, както постановява Изборният кодекс.

ЦИК не е взела решение дали да апелира решението на съда.

Попадайки в областта на хипотезите, в случай че се премине към осъществяването на решението, следва да се преодолеят редица проблеми. При последния опит за въвеждане на машинно гласоподаване през 2017 година беше оповестена социална поръчка за наемане на 12 500 машини за 15 млн. лева Яви се единствено един претендент, само че поради късите периоди той не съумя да извърши поръчката. Сега обаче време има.

Ако ЦИК не апелира решението, то значи, че на идващите избори през месец май би трябвало да има машинно гласоподаване.

Преди това би трябвало да се разрешат няколко проблема: в случай че всичко е наред с публичната поръчка и бъдат закупени тези машини, след всеки избори къде ще се съхраняват? Важна е още поддръжката, инсталиране на софтуера, одитирането, мониторинга.

От друга страна - обезпечаването на машини в безусловно всички секции също би основало проблеми. Причината - местата на секциите в чужбина се дефинират в относително къси периоди преди изборите.

„ Това е и въпросът за обезпечаването на гласуването във всички останали секции, а точно в чужбина, където би било много мъчно да се обезпечи машинното гласоподаване, в лечебните заведения, в домовете за възрастни хора и хора с увреждания, в местата за задържане под стража, т.е. всичко това са тъй наречените профилирани секции, където много повече въпроси предстоят да бъдат решавани “, разяснява Александър Андреев - представител на ЦИК.

Проблемно би било и гласуването в секциите с преносими кутии, където с изключение на преносимата кутия, комисията ще би трябвало да носи на ръце и машината до съответния адрес, споделят от ЦИК.

Това са все въпроси, чиито отговори занапред ще би трябвало да се търсят от институциите у нас, с цел да се съблюдава законът и да има машинно гласоподаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР