Административният съд е разпоредил Областната администрация в София незабавно да

...
Административният съд е разпоредил Областната администрация в София незабавно да
Коментари Харесай

Съдът разпореди областният управител незабавно да каже защо се демонтира Паметникът на съветската армия

Административният съд е разпоредил Областната администрация в София неотложно да разкрие основанието за демонтажа на Паметника на Съветската войска. Това би трябвало да се случи в еднодневен период, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира пресцентъра на съда.

Разпореждането на съда е по дело, формирано по тъжба " Изправи се.БГ ", които упорстват процесът по демонтажа да бъде спрян.

Тази седмица стартира процедурата по пренасяне на руския монумент в София. Първо беше отстранен руския автомат шпакин, последва главата на руския боец, а в четвъртък бяха свалени фигурите на майка и дете.

Българска телеграфна агенция цитира разпореждане на Министерски съвет, съгласно което държавното управление е отделило 260 хиляди лева за дейностите по ремонт и възобновяване на руския монумент.

Постановлението е от предходната седмица (8 декември) и е подписано от премиера Николай Денков и основния секретар Ваня Стойнева. Сумата се отпуска за осъществяване нужните ремонтни и възстановителни действия за корекция и укрепване на обекта.

Демонтажът на паметника провокира малобройни митинги и против него се оповестиха три политически сили - " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Решението за преместването на Паметника на руската войска е взето още при започване на 90-те години от Столичния общински съвет (СОС) - само че в продължение на години то се постанова. Скорошна експертиза откри, че монументътможе да докара до съществени произшествия поради неприятното му положение. Затова и бяха подхванати дейности по неговата незабавна реституция.

По-рано регионалният шеф на София област Вяра Тодева изясни, че откакто бъдат демонтирани фигурите от паметника, те ще бъдат преместени на място за предпазване и ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство в София.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР