Абсурдна е ситуацията с кайсиите в Силистренско. Стопаните се радват

...
Абсурдна е ситуацията с кайсиите в Силистренско. Стопаните се радват
Коментари Харесай

Абсурд: Въпреки високите изкупни цени и богата реколта, кайсиите в Силистренско гният

Абсурдна е обстановката с кайсиите в Силистренско. Стопаните се радват на невиждана годишна продукция и на високи изкупни цени, само че огромна част от плода към този момент гние на земята.

След две години неплодородие изобилието в овощните градини би трябвало да радва стопаните в село Искра. Нападалите по земята кайсии обаче демонстрират, че нещо не е наред.

„ Берачи няма и просто – проблем – кайсията на земята, презрява, не можем да смогнем да берем – няма хора просто, с пет-шест индивида не става. Няма служащи тъй като съвсем всички са в Испания, Англия, Германия и при нас останаха, които не правят работа “, споделя овощарят Шукри Мемиш.

„ Имаме по 10 тона да берем дневно, за които ни трябват към тридесет-четиридесет индивида дневно “, добавя Иван Недев.

Арнел Тамерова живее в Германия, само че се е прибрала, тъй като ще се омъжва. Дошла е на жътва, с цел да помогне на приятелките си.

„ Това е казусът в България като цяло – хората гледат да се изтеглят в непознати страни, където могат да си намерят по-заплатена работа. Според мене това е повода “, споделя Арнел.

В центъра на село Искра виждаме различен абсурд: до момента в който в предходни години румънските прекупвачи се пазаряха за всяка стотинка, с цел да смъкнат цената, през днешния ден са подготвени да изкупят всичко обрано от градините.

„ В Испания, в Гърция, в Турция, във Франция – имаха много слаби реколти и заради тази причина на нашите пазари румънците се съгласяват като цяло на много висока цена да работим “, споделя Иван Недев.

Но вместо да отидат на пазара, огромна част плодовете гният на земята.

„ Ще остане на земята, то не можем да смогнем да берем, ще изгние стоката “, споделя Шукри Мемиш.

„ Лошото е, че това което роди природата, тази богата годишна продукция, изключително в трайните насаждения, във връзка с кайсии и праскови, няма работа ръка, тъй като се изисква ръчна интервенция за обирането на тази годишна продукция. Тук към този момент страната би трябвало да намерения върху решението – какви хора и от кое място би трябвало да се вземат за работна ръка. Защото обезлюдяването по селата е ужасно “, споделя Кирил Боянов, ръководител на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра.

Проблемът със сезонните служащи в Силистренско става все по-остър. А какъв брой хора ще дойдат при идната изобилна годишна продукция, стопаните не желаят даже и да мислят.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР