А кой всъщност е Станимир Георгиев? Той е полковник от

...
А кой всъщност е Станимир Георгиев? Той е полковник от
Коментари Харесай

Фрог позна: Полковник от запаса Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната

А кой в действителност е Станимир Георгиев? Той е полковник от запаса. Бил е шеф на дирекция „ Инвестиции в защитата “ по времето на Аню Ангелов, а няколко години по-късно заместител шеф на Института по защита по времето на Тодор Тагарев. Силен кадър на ГЕРБ в защитата, който след уволнението от структурите на МО, гравитира към водещи

Георгиев " блесна " в медиите още по времето на кариерата му в дирекция „ Инвестиции в защитата “. Структурата, през която минават главните поръчки на армията, попадна под ударите му още в първите му дни като министър. През 2013г. военният министър Ангел Найденов прави инспекция на дирекцията ръководена от Георгиев и резултатите от нея са фрапиращи. Найденов разгласи, че ще сезира прокуратурата за работата на " Инвестиции в защитата " и ще в профил управлението й до привършване на инспекцията, която е назначил. Военният министър тогава го отстранява от заеманата служба. В своя отбрана Георгиев споделя, че в отчета, който е направен на база инспекция от инспектората и вътрешния одит, не става въпрос за корупционни практики, а се приказва само за административни нарушавания. Признава нарушаванията в дирекцията, на която е началник.

Въпреки нарушаванията министър Найденов не съумява да уволни Георгиев. Той взема решение този въпрос, като го назначава на пост в Международния секретариат на НАТО в Брюксел. За командироването на Георгиев обаче не е бил извършен конкурс, каквито са условията на наредбата на МО за заемане на длъжности в задгранични представителства. " Кратък беше срокът, с цел да организираме конкурс. Решението за назначението на Георгиев в НАТО е политическо. Затова и не е извършен конкурс ", разясниха импровизирано от МО пред медиите.

Вече по време на ръководството на земеделеца Николай Ненчев в МО в кабинета Борисов 2, експертният капацитет на Георгиев, макар уличаването му в тежки нарушавания преди време, още веднъж става необходим в МО, този път в Института по защита, където е назначен за заместител на Тодор Тагарев. Като подобен той бързо се трансформира в момчето за поръчки на Тагарев. С отличните си контакти с компаниите и бизнеса от времето му в публичните поръчки на МО бързо стартира да реди механически спецификации и задачи с цел да угоди на верните хора във властта. Коронния му номер обаче е присъединяване му в подготовката на състезанието за избор на нов военен аероплан, който президентът Радев неведнъж подлага на критика. След огромните кавги по този план Станимир Георгиев е първата жертва за нагласения конкурс и през март 2017г. Тагарев го освобождава с почести. Но малко след него и той бива заставен да напусне Института заради същите подозрения свързани с условията, които предрешиха избора на F-16 и обезсмислиха осъществяване на конкурс.

" Тагарев беше в основата на смяната на плана за нов многофункционален изтребител за военновъздушните ни сили. Заедно със своите хора в института той се опита да промени критериите за оценка и методиката за оценяване на изтребителите, тъй че преди всичко да бъдат класирани използваните. ", писаха тогава медиите.

Според МО Тагарев е правил опити за смяна на техническите задачи и по плана за придобиване на и бронирани машини за Сухопътните войски и Институтът по защита е забавил и други армейски планове.

Полк. Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в непрекъснатата делегация на България в НАТО. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е бил щабен офицер по развиване на отбранителните качества в дирекция „ Инвестиции в защитата “ на Международния секретариат на НАТО. Дългогодишен чиновник е на Министерството на защитата. От 13.04.2015г. е офицер от запаса, заради навършване на пределна възраст.

Така министърът на защитата Драгомир Заков към този момент има трима заместници – Йордан Божилов, Александър Петков и Станимир Георгиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР