а фона на всички новини от Нагорни Карабах до изборите

...
а фона на всички новини от Нагорни Карабах до изборите
Коментари Харесай

„Ислямска държава” се завръща в Сирия и Ирак

а фона на всички вести от Нагорни Карабах до изборите в Съединени американски щати и напрежението с Иран, е елементарно да се не помни, че заплахата от радикалната формация „ Ислямска държава” не е отминала и в случай че се съди по последните данни, организацията се завръща постепенно, само че несъмнено в някогашните си територии.

Ако би трябвало да се каже по-точно, ИД в никакъв случай не са си тръгвали от Ирак и Сирия, където те изгубиха последните си замъци през 2019 година в резултат на огромната коалиция против тях, водена от Съединени американски щати. След акцията, приключила с завладяването на сирийските градове Ракка и Багуз в Североизточна и Източна Сирия, международните водачи оповестиха, че ИД са победени и „ халифатът” е разрушен.

Подобни позиции изрекоха европейски водачи, а също Доналд Тръмп и Владимир Путин. За съветският президент е изключително значимо ставащото в Сирия, защото от това какъв брой бързо бъде нормализирано ръководството на Башар Асад, зависи по кое време ще бъдат изтеглени съветските сили от страната, с цел да бъдат пренасочени в други горещи точки от голяма важност за Москва. Наличието на възобновена интензивност на джихадистите, отговорни за едни от най-тежките терористични набези в Близкия изток и отвън него, е неприятна вест освен за локалните държавни управления.

Съобщението за осъществени въздушни удари на американските сили върху позиции на „ Ислямска държава” в пустинните региони на Сирия, удостоверява сигналите, че джихадистите построяват нова мрежа от кафези, която им оказва помощ да нападат както в Сирия, по този начин и в Ирак.

used airpower to strike at the heart of Daesh this morning, destroying their terrorist training camps in the remote Badiyah Desert, Syria. Working together, the Coalition and remain the most capable force to stop Daesh from launching attacks in Syria and abroad
— OIR Spokesman Col. Wayne Marotto (@OIRSpox)
Съобщението от 4 октомври последва още няколко изказвания на представителя на Коалицията, полковник Уейн Марото от края на септември за въздушни удари по кафези и позиции на ИД в Ирак и граничната зона със Сирия. Именно в тези отдалечени и труднопроходими територии, управлението на ИД намира опция за възобновление на активността на организацията в региона – същото място, откъдето преди над 10 години се появи „ Ислямска страна в Ирак”.

Статистиката е показателна. Бойци на ИД са направили 32 офанзиви в Сирия през септември, като измежду жертвите са и 12 цивилни. Основните провинции, в които се правят набези са Хомс, Дейр ез Зор, Ракка, Хама и Алепо. Тези офанзиви са продължение на наклонност за увеличение на активността на групировката от последните месеци, като през септември се следи пик. Ако се вземат поради последните данни, предишният месец е най-тежък откъм набези от страна на ИД.

Джихадистите не престават да се концентрират върху източната сирийска провинция Дейр ез Зор, където има минимум 11 регистрирани набези за септември. Целта не е инцидентна минимум по три аргументи. Първо, Дейр ез Зор постоянно е представлявал зона, в която ИД може да развива мрежите си, защото пустинните региони и границата с Ирак, са едва охраняеми. Именно там бяха и последните замъци на групировката. Второ, в Дейр ез Зор се намират значими енергийни запаси – най-големите петролни и газови залежи в Сирия, чиито надзор обезпечава огромни финансови приходи. Трето, Дейр ез Зор е оспорван сред руснаците, иранците, подкрепените от Съединени американски щати кюрдски сили и сирийските държавни милиции.

През последната година напрежението в Източна Сирия се повиши очевидно, а съветските и американските елементи няколко пъти влязоха в пререкания в североизточната част на страната. За Иран Дейр ез Зор съставлява логистичен хъб, откъдето минава пътят сред Дамаск и Багдад, и точно през този регион на Сирия, Техеран трансферира милиции откъм Ирак в поддръжка на Башар Асад. В Източна Сирия американците откриха нови бази и укрепиха позициите си, като дружно с кюрдските елементи патрулират към най-големите петролни залежи, които до неотдавна бях под контрола на ИД. Геополитическата конкуренция и оспорването на въздействие са идеална причина джихадистите да се възползват.

За ИД най-лесна цел са държаните от силите на Асад територии. Въпреки че боевете с бунтовниците за момента са спрели и от години главните градове са публично под контрола на сирийското държавно управление, Асад не съумява да подсигури тези територии и в тях локалното население постоянно би трябвало да се оправя единствено поради неналичието на сили за сигурност и армейски елементи. Руските патрули, които бяха основани след 2018 година, имат за основа цел да обикалят регионите сред бунтовниците и про-Асад милициите в Северна Сирия. Липсата на съответна сигурност е една от аргументите Москва да не е удовлетворена от работата на сирийското държавно управление и да продължава да поддържа контингенти от Южна до Северозападна Сирия, което е спомагателна тежест за съветския бюджет. При последните набези на ИД, сирийските държавни елементи реагираха постепенно. Така да вземем за пример, в края на август засада на ИД аргументи гибелта на над 30 бойци. Дамаск съумя да реагира половин месец по-късно и когато най-сетне съумя да извърши контраофанзива, ИД бяха подготвени и дадоха отговор с планувани офанзиви и минирани зони. Може би най-видимо доказателство за проблем със сигурността, е убийството на съветския военачалник Вячеслав Гладких на 18 август. Той почина с още двама военни, откакто конвоят им беше нападнат с крайпътна бомба по пътя им от Дейр ез Зор за съветската военна база Хмеймим. Въпреки че мястото на офанзивата е било известно на сирийските държавни сили, че точно там е имало нахлуване на ИД единствено часове преди прекосяването на Гладких, не са били взети съответни ограничения за подсигуряване на региона.

Междувременно, ИД започнаха да нападат и други региони в Сирия. Провинция Хомс, която беше в епицентъра на многочислени борби сред бунтовници и държавно управление, през днешния ден е очевидец на дузина офанзиви от джихадистите. Един от градовете в провинция, Сухна, е главен пункт на съветските и про-Асад сили, като преди този момент той беше под контрола на ИД. За смут на интернационалните наблюдаващи, Сухна е подложен на напън от групировката и даже за малко беше под неин надзор през лятото. Към момента ИД държи дребна територия южно от града и към този момент няма изгледи сирийските държавни сили да извършат огромна контраатака.

By support from Army Aviation and, the killed two terrorists and destroyed 20 den for Daesh some of them are built under agriculture lands in Al Azim basin areas at Diyala province.
— يحيى رسول | Yehia Rasool (@IraqiSpoxMOD)
Това, което е друго от последната година, е опцията на ИД да прави офанзиви по едно и също време в няколко провинции. Това значи, че групировката има стратегическа и логистична опция да направлява силите си, в това число терористични кафези, които работят самостоятелна една от друга и ги прави по-мобилни.

На фона на тази интензивност, учудващо и притеснително е забавянето и даже прекратяването на антитерористични интервенции от страна на сирийското държавно управление. Така да вземем за пример, през септември има единствено една огромна интервенция в региона Уади Дубаят. Основната причина за това са вътрешните различия сред командири в държавните сили. 17-та дивизия на сирийската войска изпраща новобранци без опит в Дейр ез Зор, макар че дивизията отхвърля да прикрепи тези бойци към про-Асад милиции с огромен опит, поради разногласието сред командира на дивизията военачалник Гасан Мохамад и един ръководителите на милиции в региона, Фирас Джихам. В Ракка, където ИД има изключително мощно наличие, сирийските военновъздушни сили бомбардират единствено авансово определени цели или когато техни елементи са били атакувани от бойци на ИД. Тази тактика се потвърди като неефективна и групировката напредва.

Октомври евентуално ще е също натоварен и анализатори допускат, че ИД ще усилят наличието си и нападенията. Дейр ез Зор, макар значимостта си, продължава да бъде оспорвана и едва предпазена зона, а геополитическите търкания дават опция за разгръщане на мрежите на джихадистите. Една от главните цели на „ Ислямска страна “ е основаването на пътища навътре в инфилтрираните региони, с цел да могат да поддържат наличието си. За тази цел те правят от ден на ден набези и на иракска територия. Въпреки че иракските сили са доста по-добре проведени, те се намират в рецесия поради напрежението сред Съединени американски щати и Иран – страните, от които зависи като цяло стопанската система на страната. Съединени американски щати са главен сътрудник на иракските антитерористични звена и правят взаимни интервенции в няколко провинции на Ирак.

След интервала на Абу Бакр ал Багдади, за къс интервал ИД остана в сянка и изглеждаше, че организацията в действителност залязва. Реално обаче, от 2019 насам, новите командири построиха сериозна мрежа, която продължава заветите на Ал Багдади – агресия към Африка и активиране на клетките в Близкия изток. И двете тактики към този момент се реализират. През последните месеци Съединени американски щати показаха опасения, че границата сред Сирия и Ирак още веднъж се употребява от ИД за логистика и прекачване на бойци и кафези. Предупрежденията се потвърдиха с няколко кървави офанзиви на джихадистите, които наподобява към този момент не срещат сериозна опозиция поради политическата обстановка в Близкия изток.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР