92-годишният мъж излиза на сцената на Техническия университет в Мюнхен

...
92-годишният мъж излиза на сцената на Техническия университет в Мюнхен
Коментари Харесай

Джордж Сорос от Мюнхен: Руското поражение в Украйна би довело до разпадането на Руската империя

92-годишният мъж излиза на сцената на Техническия университет в Мюнхен внимателно, с дребни стъпки. Така стартира репортажът на " Зюддойче Цайтунг " за речта на Джордж Сорос пред студенти в баварската столица, където в идващите дни се прoвежда конференцията по сигурността, която ще събере на едно място 40 държавни мъже и дами.

Сорос приказва пред повече от 1000 студенти. Събитието е рядко - обществените изяви на филантропа и един от най-богатите мъже в света от дълго време са необичайност. Той не отиде и на икономическия конгрес в Давос тази година.

Сорос е митична фигура за част от Източна Европа - не без помощта и на съветската агитация, която съумя да трансформира неговата битка за народна власт по света, в знак на " намесата на Съединени американски щати " във вътрешните каузи на националните страни. За своята идея за борба против диктатурата, Сорос е дарил повече от 32 милиарда $ за поощряване на закона и справедливостта по света.

В Мюнхен Джорд Сорос приказва дълго за най-голяма опасност за международния мир сега - войната на Русия против Украйна. Той има особено отношение към страната. Сорос е маджарски евреин, избягал от националсоциалистите през Втората международна война.

Още през 2014 година, когато Русия анексира Крим, филантропът предизвести за отрицателните последствия и за Западна Европа. Чак в този момент обаче Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз съумяха да реализират консенсус, че " единственият метод да бъде комплициран завършек на войната в Украйна е тя да бъде извоювана ". Сорос счита, че има положителни шансове това да стане и в края на пролетта има стеснен времеви прозорец за украинска контраофанзива.

Путин желае да означи още една победа преди годишнината от войната на 24 февруари. В момента съветската войска се пробва да превземе град Бахмут.

" Възможно е това да се случи, само че мисля, че е малко евентуално “, споделя Сорос. Украинската войска построява мощна опозиция и в случай че успее да употребява оръжията, обещани от Запада, " приливът ще се обърне ".

Ако съветската войска се разпадне, това ще има далечни последствия, счита филантропът. Според него, съветското проваляне в Украйна би довело до " разпадането на Руската империя ", донасяйки " огромно облекчение на отворените общества и ужасни проблеми на затворените “.

Отвореното общество е житейската тематика на Сорос, който учи при философа Карл Попър в Лондон, откакто бяга от Унгария. А сега се води битка сред отворени и репресивни страни за световно владичество. Репресивните системи могат да принудят своите жители да им служат, само че демокрациите ги превъзхождат, показва той.

За Турция на Ердоган

Сорос обръща особено внимание и на ролята на Турция в съветската война, която до момента се е утвърдила като " безпристрастен медиатор " сред двете страни в спора. Той показва, че всички старания на турския президент Реджеп Таип Еродан ще бъдат ориентирани към спечелването на изборите през май.

" Той (Ердоган) се сближи с Путин, който ще трансформира Турция в разпределителен център на съветския нефт, което ще му обезпечи парите, нужни за изборите ", счита филантропът.

Той обръща внимание и на режима на турския президент, който е станал все по-авторитарен. Това се вижда в опитите му да вкара в пандиза най-могъщия си конкурент - кмета на Истанбул, и да забрани на кюрдската партия да взе участие в изборите.

Според Сорос, роля в ориста на Ердоган ще имат и, които удариха района.

" Шокът се трансформира в яд в доста от засегнатите региони поради бавната реакция на държавното управление и желанието му да управлява всички старания за оказване на помощ. Това не беше орис. Необлекчените строителни практики в Турция и моделът на Ердоган за напредък, учреден на строителството, утежниха всичко. Най-добрият метод за решение на тези проблеми е провеждането на избори ", показва той.

Близкият изток и Съединени американски щати

Пред младата аудитория в Мюнехн Сорос приказва и за скръбта си по отношение на хората, които би трябвало да живеят в репресивни режими като в Сирия, Беларус, Иран или Мианмар.

В същото време е сдържан оптимист - вижда прогрес за света и отбелязва изборната победа на Лула в Бразилия като " огромна победа за демокрацията ".

Сорос приказва и за Съединените щати, като счита, че са на прав път, след един мрачен интервал, в който някогашният президент Доналд Тръмп е съумял съществено навредил на демокрацията. Той го назовава " лъжец, чийто егоизъм е станал болестен ".

Сорос предвижда, че Тръмп ще загуби от сенатора от Флорида Рон ДеСантис на републиканските първоначални избори и по-късно евентуално ще се кандидатира като самостоятелен претендент за президент. Това ще раздруса демокрацията, само че и ще принуди републиканците да се реформират - като Сорос признава, че по тематиката " може да е малко преднамерен " по въпроса.

Това е единственият миг, в който публиката се смее на глас, написа " Зюддойче Цайтунг ". Докато в останалото време безмълвно слуша сериозната лекция, която Сорос чете буквално от листовете пред себе си, като от време на време се запъва.

Отвъд политиката

Световната политика не е единствената тематика за Сорос. Той приказва дълго и за казуса с световното стопляне. Топенето на арктическия лед би трябвало да бъде спряно, в противоположен случай съществува риск от световно стопляне с 2,5 градуса до 2070 година, което ще докара до седем метра повишаване на морското ниво.

В къс филм Сорос показва решението на откривателя на климата Дейвид Кинг, който желае изкуствено да генерира бели облаци над Арктика, които да отразяват слънчевите лъчи назад в атмосферата.

" Това може да стабилизира климатичната система на Арктика и по този метод целия световен климат “, споделя той.

Изисква се и пренастройване на приоритетие на световната финансова система и изключително на Световната банка, която би трябвало да направи повече за справяне с казуса с климата - в противоположен случай съществува риск огромна част от света да стане необитаема, приключва Сорос.

Следват овации на публиката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР