90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19. Маргарет

...
90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19. Маргарет
Коментари Харесай

90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19

90-годишна британка стана първата в света, имунизирана против COVID-19. Маргарет Кийнън сподели, че " това е най-хубавият подарък за ранен рожден ден, който бих могла да си пожелая ".

Г-жа Кийнан, която живее в Ковънтри в продължение на шест десетилетия, само че произлиза от Енискилен, Северна Ирландия, получи имунизацията от здравната сестра Мей Парсънс в градската университетска болница в 6,31 ч. локално време.

Така тя стана първата, която е имунизирана с препарата на " Пфайзер " отвън клинични тествания.

" Очаква се до края на седмицата ще бъдат доставени 800 000 дози. Ваксинацията стартира през днешния ден в 50 лечебни заведения в Англия ", съобщи пред Българска национална телевизия Емил Русанов, който издава българския вестник в Лондон.

" А от 14 декември общопрактикуващите лекари ще слагат имунизацията в над 1000 отдалечени центъра в страната. Това е най-голямата логистична интервенция на острова и е под контрола на английското разузнаване ", добави той.

Транспортирането се прави от армията с военни самолети, които доставят имунизацията от Белгия.
 Снимка: БТА/AP " 60% от популацията приема положително новината за имунизация. И тук има отрицателно настроени, опасяват се от странични дейности на имунизацията, макар че проучванията демонстрират, че те са минимални и не са толкоз тежки. Но хората са подготвени да се имунизират ", безапелационен беше Русанов.

Първите, които ще получат препарата на " Пфайзер " във Англия, са хората над 80-годишна възраст и лекарите в лечебните заведения.

С програмата за всеобща имунизация Англия стана първата страна в света, която употребява имунизацията. Тя обаче не е наложителна.

Ръководителят на националното опазване на здравето сър Саймън Стивънс съобщи, че " това е преломен миг в борбата против коноравируса ".

Той означи, че имунизирането ще продължи най-малко до идната пролет и предизвести хората в това време да бъдат доста деликатни.
 Снимка: БТА/AP
От Световната здравна организация (СЗО) пък обявиха, че имунизацията против Covid-19 не би трябвало да бъде наложителна, с изключение на при характерни професионални условия.

Майкъл Райън, шеф по въпросите на незабавните санитарни обстановки към СЗО, сподели, че появяването на ваксини е добра вест и акцентира, че е по-добре да се коментират преимуществата на имунизациите, вместо те да се вършат наложителни.
 Снимка: БТА/AP
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР