846 деца са напуснали общообразователните училища в София през учебната

...
846 деца са напуснали общообразователните училища в София през учебната
Коментари Харесай

Образователната система остава недостъпна за децата в увреждания

846 деца са напуснали общообразователните учебни заведения в София през образователната 2017/2018 година От тях 664 са били към момента във етапа на главното обучение . Най-честата причина за отпадане от учебно заведение е тръгване за чужбина (536 деца или 63.4%). Семейни аргументи са били в основата 138 деца или 16.3% да останат отвън класните стаи, а за 9.6% от хлапетата повода да не вървят на учебно заведение е нежеланието да учат. Рискът от отпадане от учебно заведение остава висок най-голям след 4-ти клас .

Данните са от разбор за проблемите на дребните поданици на София " Гласът на българските деца " на Българско учебно заведение за политика " Димитър Паница ". Данните демонстрират, че обстановката в София град се разграничава по отношение на останалите региони на страната , изяснява Надежда Денева, специалист протекция на детето и обществени услуги, само че без значение от наклонността за разширение на потенциала на детските градини, продължава да има систематичен дефицит тук-там .

На 100 деца се падат 88,5 места, които също така са и неравномерно разпределени в административните региони. Надежда Денева описа за news.bg откроените съществени проблеми пред столичния родител , а това значи и пред децата.

Всъщност София дава доста добра среда, демографски, стопански, и от гледна точна на равнища на безработица, само че тогава опираме до системи към детето. Те са законодателни, нормативни, методологически, процедурни, които могат да затруднят грижата за децата , счита Денева.

Контекстът на проблемите е обвързван с процеси като деинституционализация и стигаме до там, че децата с увреждания не могат да влязат в всеобщото учебно заведение , не могат и да излязат на кварталните улици. Тогава, в действителност, човек схваща, че средата е негостоприемна. Ако интеграцията е едностранен развой, тя няма по какъв начин да се случи , изясни Денева. По думите й институцията е артикул, решение и резултат от това, което го няма в общността. Според специалиста откакто не е налице смяна в общността, а са закрити домовете за деца, новоизградените институции ще бъдат сходни на старите .

Недостатъчна е опцията за банкет на деца с увреждания или със усложнения в развиването, изясни за news.bg Надежда Денева. Всяка от детските градини има квота за банкет на деца със усложнения, само че тя се заема от деца със хронични проблеми и по-леки здравословни проблеми . Така деца с тежки увреждания остават без достъп до детските градини.

Паралелно с това всички деца с увреждания са записани в всеобщи учебни заведения , само че центровете за обществена и просветителна поддръжка на процедура не дават по-различна база от остарялото помощно учебно заведение по думите на Денева.

Политиката за протекция задължава работещите в просветителната система да следват избрани стандарти, кардинални положения. В учебно заведение се назовава механизъм за деяние при принуждение. Той разказва единствено процедурите, които би трябвало да се следват след получен сигнал за принуждение на деца , а дейностите би трябвало да бъдат ориентирани към предварителна защита, към процедури , с цел да не се стига до принуждение, акцентира Денева. Според нея, въвеждането на настоящ механизъм е в компетентността на Министерство на образованието .

Образованието като система би трябвало да разпознае своята значима роля в грижата за детето , в това число и неговата протекция. " Не може един обществен служащ да е виновен за това, което се случва в учебно заведение , няма по какъв начин ", безапелационна е Денева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР