„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да

...
„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да
Коментари Харесай

Петков се ужасил в Бородянка и Буча

„Пълен смут, мирни жители стават цели. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия“. Това съобщи министър председателят Кирил Петков при идването си в украинския град Бородянка.

Министър-председателят разказа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При офанзивата са починали 133-ма души, сподели Петков.

„Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой приказва, че се стреля единствено по стратегически обекти… Каква военна интервенция, когато унищожават жилища на мирни жители и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е безусловно нищо с изключение на спокойно население“, разяснява още министър председателят.

Той още един път акцентира, че безапелационната позиция на „Продължаваме Промяната“ е, че България би трябвало да окаже военна помощ на Украйна.

„Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, само че това не ни интересува. Вчера ясно декларирахме, че идната седмица в Народното събрание ще гласуваме за военната поддръжка. Ще продължим и филантропичната. Доколкото знам, би трябвало да имаме болшинство в Народно събрание с тази позиция“, сподели още министър председателят.

„ Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „ Не давайте военна помощ на Украйна, с цел да има мир по-бързо ”. Ако това е цената на мира, в случай че съветската страна продължава да стреля и никой няма опция да се отбранява, тогава желаеме ли го този мир? Можем ли да си легнем умерено като част от Европейски Съюз? Това е позиция, която никой не може да заеме, в случай че има почитание към естествения свят. Това не е война сред две страни, биещи се за нещо. Имаме страна, към която летят ракети и се взривяват жилищни здания. Това не е просто борба на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна желаеме да стоим ”, добави Петков.

Той разяснява и решението на Русия за прекъсването на доставките на газ за България и Полша. „ Това не ни изненада, бяхме подготвени със тактика още през февруари. Имахме различни източници и обезпечени количества в Чирен. Това, което Русия се опита да направи едностранно, се оказа недобре планувана тактика ”, безапелационен е той.

Кирил Петков добави, че България няма да заплаща в рубли, нито през трети страни, които не са включени в контракта.

Премиерът разяснява и ролята на съветските дипломати в по този начин създалата се спешна обстановка с газа. „ Какво направиха 114-имата съветски дипломати у нас, с цел да укрепят нашите двустранни връзки и да предпазят контракта от такова едностранно потребление? Чудя се тези хора какво вършат в България. Предлагам доста добре да се огледат кои са ”, съобщи Петков.

Той разяснява и изявлението на президента Румен Радев в сряда, при което президентът се разгласи твърдо срещу изпращането на оръжия в Украйна. „ Това беше ненапълно недоумение на обстановката. Позорната част е, че позицията, която показа, е, че оставяме Русия, нищо не вършим, с цел да свърши спорът по-бързо. Това, което ще обясня на Зеленски, е, че се надявам българският парламент да вземе решение за военно-техническа помощ на Украйна ”, сподели още Петков.

Малко по-късно делегацията посети и град Буча. „ Намираме се на място, където са заровени 97 души. При множеството от тях има следи от патрони. За страдание е имало дами и деца. Намираме се в квартал, който доста наподобява на софийски подобен, с хубави къщи. Невероятно е да забележим по какъв начин в един естествен град, с обикновено население, след няколко дни война, може да има заровени 97 души зад една черква, която също е обстреляна ”, съобщи Петков.

„ Намираме се в притихналия пъкъл. Под нас са заровени хора като нас, които не са си и представяли, че това може да се случи в 21 век. Това са хора, които са били родени тук, възпитавани, образовали са се и са развивали личен бизнес, който е погубен. Това е неприемливо и би трябвало да го виждат колкото може повече хора, с цел да осъзнаят, че няма нищо по-скъпо от чистата човешка душа, която, за жалост, виждаме по какъв начин заплаща в този миг ”, разяснява Станислав Балабанов от „ ИТН ”.

На въпрос дали партията ще поддържа предлагането за изпращане на оръжия в Украйна, той отговори: „ В пленарната зала постоянно съм призовавал за единна позиция. Колкото по-голямо е болшинството, толкоз по-добре. Трябва да имаме единна позиция, тъй че се надявам, каквото и да решим, то да е с огромно болшинство ”.

Премиерът Кирил Петков разяснява и изказванията, че има вид обединението да се разпадне поради гласуването за изпращане на военна поддръжка за Украйна.

„ Всеки приказва за рухване на този кабинет още от първия му ден. Както виждате – не е паднал. Това, което мога да кажа е, че не мисля, че ще падне. Някои се надяват на това сега по доста разнообразни аргументи – някои се надяват да не отидат в пандиза, тъй като са създали закононарушения, други – тъй като са откраднали държавни средства, трети – тъй като са взимали пари от непозната страна с цел да вършат агитация, в тази ситуация от Русия. Обаче тук сме застанали едни до различен и това, което чухте и от Има Такъв Народ е, че няма политически линии, когато става въпрос за човешки полезности ”, сподели той.

Запитан дали има информация, че от Българска социалистическа партия е имало искащи да участват в делегацията, Петков отговори: „ Тук не става въпрос за политическо решение. Всеки би трябвало да вземе своето решение, когато е добре осведомен. Идеята на част от нашето посещаване е да осведомяваме за истината. И въз основата на тази информация всеки би трябвало да застане и да реши какви са неговите полезности и да вземе самичък решението си. И в нашата политическа група не бих призовал никой нищо, тъй като някой му е споделил. А като си натисне бутона за гласоподаване и отиде вечерта пред огледалото да се запита – горделив ли съм от своята позиция. Това е персонално решение което всеки, би трябвало да направи ”.

Коментар в Буча направи и Атанас Атанасов от „ Демократична България ”. „ Това, което виждам, е ужасяващо. Местите, с които разговаряхме, не могат да си обяснят за какво се прави това. Моето чувство е, че Путин желае да спре европейския избор на Украйна и се опасява може би от това, че Европа идва до Русия, не знам. Убеден съм, че без значение от крамулите, които съществуват в българския политически живот, Народното събрание ще направи цивилизационен избор и ще поддържа жертвата, която в тази ситуация е Украйна. Нека не спекулираме на дребно ”, сподели той.

След Буча българската делегация посети и Ирпен, където също имаше забележими следи от съветските офанзиви по жилищни здания.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР