„Новият закон за горивата ще пребори сивия сектор в бранша.

...
„Новият закон за горивата ще пребори сивия сектор в бранша.
Коментари Харесай

Новият закон за горивата бори сивия сектор

„Новият закон за горивата ще пребори сивия бранш в сектора. Той ще е подготвен и импортиран до една-две седмици в Народното събрание. Надявам се с по-бързото му приемане да преборим неприятните практики в бранша.“ Това съобщи Валентин Златев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по време на среща с Ръководния орган на Европейската петролна асоциация – FuelsEurope, на която България е хазаин за първи път.

„Министерството на финансите рапортува за 30% сив бранш при горивата, само че съгласно мен той е по-висок“, разяснява Златев. По думите му законът се създава от 2015 година На въпрос дали законът планува по-строги санкции за неприятните практики, той отговори: „Най-лесно е да се санкционира, по-добре е да се изготви верен механизъм и това беше задачата. В момента пазарът на горива се контролира от 14 закона, като за последните 5 години Законът за акцизите в частта на горивата е променян 17 пъти. И този цялостен безпорядък основава малка врата да се заобикаля законът“, посочи ръководителят на БПГА. Според него би трябвало да се вкара и регистрационен режим в закона, както в цяла Европа.

„Министерството на енергетиката не взе участие в правенето на закона, само че, несъмнено, той е координиран с нас. Не бих споделила, че има чадър за някои хора в сивия бранш, правят се инспекции непрекъснато, с цел да се преборим с казуса. Но битката е тежка“, разяснява енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос дали има чадър над някой състезател в бранша.

„Ние сме може би най-проверяваната компания в България. Но това очевидно не важи за някои хора, които станаха политици и нямат нито една финансова или митническа проверка“, подсети Златев.

„С управлението на FuelsEurope обсъждаме визията на сектора в Европа и трендовете в развиването на нови високотехнологични горива, опазването на околната среда, биогоривата – заяви още Валентин Златев – Голяма част от сътрудниците в сектора не схващат проблемите ни със сивия бранш.“

„Сивата стопанска система е въпрос, който сме дискутирали с Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Проблемът не касае единствено България, в действителност има доста други европейски страни, които страдат от същия проблем – Франция, Белгия, Великобритания“, разяснява Джон Куупър, общоприет шеф на FuelsEurope. Той посочи, че е имало случаи на кражба на газопроводи, фалшификации на документи и още редица други неприятни практики. „Съгласни сме да работим дружно с асоциацията, с цел да помогнем на промишлеността и държавното управление да се оправи с този проблем“, съобщи Джон Куупър пред публицисти.

По думите му макар развиването на технологиите, в бъдеще ще имаме потребност от течните горива. „Европа влага в нови технологии, като най-много тези вложения са ориентирани към електричеството, включително електрическите автомобили, само че би трябвало и да разглеждаме  и нововъведенията в новите източници за основаването на течни горива“, посочи Куупър.

Срещата сред асоциациите в сектора ще продължи при закрити врата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР