– Г-н Домусчиев, каква е равносметката за БМФ след 9

...
– Г-н Домусчиев, каква е равносметката за БМФ след 9
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на  „Параходство Български Морски Флот“ АД, пред „Труд“: Важно е българските моряци да работят на нови, съвременни кораби

– Г-н Домусчиев, каква е равносметката за БМФ след 9 години приватизация?

– Горд съм, че в годините на най-тежката рецесия в морската промишленост, успяхме да спасим от банкрут БМФ и в този момент да честваме 125-годишнина с съвременна и актуализирана флотилия. Днес във Варна събираме на едно място наши другари, сътрудници от всички посоки на компанията, клиенти и бизнес сътрудници от целия свят. Това е доста значимо събитие за нас, което би трябвало да се отпразнува, най-малкото тъй като БМФ е една от най-старите българските компании и с наслада ще посрещна всеки един от гостите в двореца Евксиноград.

– Ще има представители на изпълнителната власт?
– Целият ден е кондензиран с значими бизнес срещи, само че ще има представители на държавните структури, с които БМФ си сътрудничи и партнира, като Изпълнителна организация „Морска администрация, Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура ” и други. Кметът на Варна Иван Портних също ще е с нас, въпреки всичко това е най-голямата компания във Варна. Направена е нужната организация непознатите и родни посетители да останат удовлетворени.

– Преди месец БМФ подписа контракт за построяването на нови шест кораба за транспорт на насипни товари с една от трите най-големи корабостроителници в Китай. Какви са капиталовите хоризонти пред БМФ в близко бъдеще?

– Тези шест контракта, които към този момент сме предплатили, са на стойност 130 млн. $. Това е най-новата ни поръчка, редом се извършват и други. Преизпълняваме капиталовата си стратегия, което е общоприетоо за нашите компании. С подписването на актуалните контракти доникъде на 2020 година БМФ ще разполага със личен тонаж от над 1,5 млн. тона при междинна възраст на флота под 7 години. Днес ще използваме опцията да създадем работни срещи с наши сътрудници от две от най-големите корабостроителници в света и ще приказваме за последващи поръчки.

– Моряшкият профсъюз заявява, че няма по-добре контролирани трудово-правни връзки, по-сигурни, безвредни и добре платени работни места в България. Как се реализира това?
– За нас е привилегия българските моряци в този момент да могат да работят на нови, модерни и сигурни кораби и това е нашата цел. Относно заплатите, няма по какъв начин да ги задържим, в случай че не даваме заплати като тези при немски, гръцки или други корабособственици. Има стандарти на възнаграждение, в това число минимални равнища и ние ги съблюдаваме като минимална заплата при нас е над 1400 $ на месец. Един капитан или основен монтьор взима заплата към 8000 $. Всички те го заслужават. Моряшката специалност е тежка, виновна, и несъмнено, влиятелна.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ БМФ чества 125 години с съвременен флот

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР