8 инструмента за помощ дава финансовото министерство4,5 млрд. лв. ресурс

...
8 инструмента за помощ дава финансовото министерство4,5 млрд. лв. ресурс
Коментари Харесай

4,5 милиарда за малък и среден бизнес

8 инструмента за помощ дава финансовото министерство

4,5 милиарда лева запас в интерес на дребния и междинния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск, ще се ангажират под формата на финансови принадлежности с обществен запас за интервала на рецесията, подбудена от ковид. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Програмите са на ББР и на „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “, прочут като Фонд на фондовете.
Първият инструмент е през ББР и е за разпределяне на безлихвени заеми за отбрана на хората, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията. Мярката е за физически лица, наети на трудов контракт в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се, като бюджетът е 200 млн. лева за заеми до 4 500 лева Досега 12 търговски банки са декларирали интерес за присъединяване.
Вторият инструмент също се ръководи от ББР и е за обезпечаване на необезпечени заеми до 300 000 лева, предоставяни от комерсиалните банки, размерът на програмата е 2 милиарда лева, наличен е до всички браншове на бизнеса. Третият инструмент е на Фонда на фондовете за разпределяне на заеми с оптимален размер до 3,6 млн. лева, с позволение за рефинансиране на отговорности, зародили преди повече от 60 дни. Мярката се управлява още веднъж през комерсиалните банки и е за подкрепяне на дребни и междинни предприятия.
През Фонда на фондове има инструмент за микрокредити до 50 000 лева за бизнесмени и самонаети лица с къса бизнес история. Има и инструмент за финансови вложения, още веднъж посредством Фонда на фондовете, като инвестицията е приблизително към 800 000 лева, а поддръжката е предопределена за компании с капацитет да подкрепят възобновяване на стопанската система след рецесията, изключително в областта на нововъведенията и дигитализацията. Министърът показа и Фондовете за градско развиване, като означи, че не са нов инструмент, само че в интервала на рецесията са атрактивни, тъй като могат да се финансират действия, които всекидневно не са банкируеми, бенефициенти биха могли да бъдат общините, публично-частните партньорства и предприятия, наранени от рецесията от секторите – туризъм, превоз.
Владислав Горанов изрази вярата си, че този запас ще стигне оптимално бързо до хората, с цел да послужи като буфер за вдишване на отрицателните шокове, които са вследствие на рецесията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР