73 български учители по физика, химия, човекът и природата, информатика

...
73 български учители по физика, химия, човекът и природата, информатика
Коментари Харесай

73 българи изживяха нещо уникално

73 български учители по физика, химия, индивидът и природата, информатика и осведомителни технологии ще имат опция да влязат в огромния адронен колайдер в Европейския център за нуклеарни проучвания (ЦЕРН). Това оповестява в. „ Монитор “.



Пет дни педагозите ще натрупат познания и опит в Женева, като образованието се покрива с бюджет от 80 000 лева по национална просветителна стратегия „ Квалификации “.

Първата група от 35 педагози към този момент посети европейския център от 21-и до 27-и юли, а на втората от 38 учители ѝ следва да замине от 29-и септември до 5-и октомври. Най-мотивираните от претендентите са определени след асортимент.

Експертите наблюдават резултатите от матурите на учениците на педагозите, в кои класове влизат, каква част от образователния материал покриват, има ли измежду възпитаниците им участници в олимпиади, изясни отговорникът по програмата Милия Тошева.

По този метод те преценят кои педагози ще имат най-голямо поле, в което да приложат наученото в ЦЕРН. Тошева изясни, че образованието дава и опция за кариерно развиване, защото всеки преподавател получава документ за него, а от просветителните инспекторати му присъждат заеми.

Педагозите пък по-късно презентират наученото пред своите сътрудници, вършат викторини, учебни конференции, а някои и теоретичен спектакъл.

„ Благодарение на тези образования сътворяваме цяло потомство учители, минали на образование в ЦЕРН “, разяснява още Тошева.

Блажка Ушагелова от 1-во СУ „ Пенчо П. Славейков “ и Фабиен Кунис от 125-то СУ „ Боян Пенев " са участници от последната група, която се завърна от Женева преди месец. От заран до вечер те имат лекции, а по-късно имат опцията да прегледат ЦЕРН.

Най-впечатляваща е опцията да слязат на 150 м подземен в огромния колайдер, споделиха педагозите.

В момента той и всички останали детектори са спрени и не излъчват радиация. Причината е, че учените са си сложили за цел да усилят неговата дължина.

„ Големият тунел, който форсира частиците, е 27 км и желаят да го създадат 100 км. Така се допуска, че ще съумеят да открият тъмната материя “, изясни Фабиен Кунис, който е учител по три предмета – физика, информатика и осведомителни технологии.

Той показа, че по време на образованието с сътрудниците си са разискали по какъв начин в образователните стратегии се отделя повече на класическа физика, до момента в който фундаменталната остава на назад във времето, а точно тя е по-интересна на децата.

„ На учениците им е забавен огромният гърмеж, материя и антиматерия, само че има малко часове за модерната физика “, съобщи учителят от 125-то.

Благодарение на наученото по време на образованието Кунис счита да провежда спомагателни часове, в които да употребява видяното в ЦЕРН и материалите, които е получил, с цел да може да възпламени интереса на децата към науката.

Ушагелова пък преподава по „ Човекът и природата “ и „ Химия “. Тя също счита да употребява фотоси, които е направила, плакати и видеа, които са й дали, и контактите, които е основала, по време на образованието, с цел да разнообрази своите часове.

Ушагелова показа, че счита да предложения в часовете си български учени, които също да предадат своя опит на учениците си.

„ Това е най-хубавият способ да привлечеш децата към тези науки “, съобщи учителката от 1-во СУ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР