7 октомври 2023 година. Националният стадион е прилично пълен, тресе

...
7 октомври 2023 година. Националният стадион е прилично пълен, тресе
Коментари Харесай

На родителска среща без класния и директора

7 октомври 2023 година. Националният стадион е обичайно цялостен, тресе се от виковете на агитките на ЦСКА и Левски, та даже нещата излизат отвън надзор, а горещите пристрастености избиват в престрелка със сигнални ракети сред лумпенизирани последователи.

14 октомври 2023 година, 18:45 часа. Влизаш на стадион " Васил Левски " и се чувстваш по този начин, като че ли си объркал адреса. Тишина, нарушавана спорадично от надуването на някаква тромба или зов, създаден от детско гласче. След четвърт час стартира европейската подготовка България - Литва, конфликт сред закъсали тимове, един от които ще остане финален в групата. За да не бъде 43-хилядното оборудване грозно празно акция на БФС да го позапълним с деца от школите се увенчава с триумф. На трибуните има към 5 хиляди фенове, само че чувството е, че следва мач, на който националният тим е осъден и са допускани само деца, като на 10 от тях има компаньон. Излъгалите се същински последователи, които да си купят билет, са малко на брой... И излиза, че присъстваш на нещо като спонтанна родителска среща с наличието на учениците, само че на нея липсват класният и шефът - селекционерът Младен Кръстаич и президентът на БФС Борислав Михайлов. Първият е край тъча, само че не знае за какво, а вторият изобщо и не си направи труда да участва. Планът им обаче бе талантлив - единствено на деца ще могат да обяснят, че националният тим играе нещо и се развива и доказателство за това ще е победа над закъсалите повече и от нас прибалтийци. Но ориста има навика да си прави смешки. И проектът на хората от Бояна не сработи, тъй като за следващ път националите се изложиха като безвкусен мечки и трябваше да чуят по собствен адрес крясъци " Оставка ".

Бърз взор към състава демонстрира, че схемата е 3-4-3, още веднъж има футболисти, играещи на непривични позиции. Срещата стартира, атмосферата е като за досадна контрола, скандират само деца в бранш В. Още в 7-ата минута гостите пропущат да поведат от чисто състояние, а преди да е минал четвърт час, литовец прави 40-метров рейд, като освен че няма кой да го спре, само че и да го фаулира. Става ясно, че нещата отиват на зле, освен това против тим, който или единствено рита топката напред, или я води безспирно, само че постепенните офанзиви с доста подавания са му непозната материя. Малко по-късно същият този отбор вкарва топката в мрежата, само че попадението е анулирано поради засада.

Безсилието и на трикольорите е цялостно, като и те играят само с изритани топки. Няма комбинации, подредени набези. Как обаче да е по-различно, откакто и двамата ти халфове са отбранителни, а крилата се търсят едно друго. Все отново и ние стигаме до чисто състояние на Делев, само че след изкюскана напред топка. На конференцията преди дуела капитанът Десподов бе остроумен и определяше задавани въпроси като " смислени ". За половин час обаче не спря да се търкаля на терена. И трябваше да му се броят симулациите, а не основаните обстановки, като на записа самичък може да види какъв брой смислени отигравания е направил. Всъщност обявеният от него на брифинга футбол като съвременен и хубав е старомоден. Идея няма никаква. Стига се даже до това бек да подава към другия през центъра на терена - нещо, което образован тим незабавно ще накаже. Кръстаич пък дава тип, че е " в мача " и непрекъснато ръкомаха за тъчове или фалове. Малко преди края на полувремето за първи път се чува по-мощно " Българи юнаци ", само че незабавно по-късно настъпва тишина, тъй като с нелепост на новак футболист Андриан Краев е изпъден. Тогава се чува глас на буен баща " Оставка ". Един-единствен, който е признат с овации от дечурлига и младежи... Действие, по-скоро за спектакъл, а не за футболен мач. Точно това бе задачата на това БФС - публика, на която може да продава евтините си трикове. За жал на ръководителите обаче Литва вкарва скоростно гол и този път към ложите стартира мощно да ехти " Оставка ". Такива има и при излизането на тимовете за втората част - и за шефове, и за селекционер.

Три смени, изменена тактичност и ново нищо и половина. Футболисти, играещи на непривични постове и тотално комплициране, което разумно води до 0:2. В този миг на Емил Костадинов му идва допълнително и се изнизва тихомълком. Гостите пък стартират да си подават като Барселона против нашите клетници и отново пращат топката в мрежата, само че след намесата на ВАР попадение не е зачетено и това е признато с радостни възгласи от малчуганите. Те даже си пускат и фенерчетата... До края има време и за следващ дебют - този на Христо Иванов. И за нови крясъци " Оставка ". Но тях няма кой да ги чуе! Защото в БФС от дълго време не ги интересува хорското мнение, не ги и трогва това, което " твори представителният тим ". И както е тръгнало, идващите мачове на националния стадион няма да са даже като родителска среща, а ще би трябвало да се организират в " Дома на покойника "...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР