66% от българите посочват, че младите хора трябва да имат

...
66% от българите посочват, че младите хора трябва да имат
Коментари Харесай

„Тренд“: 66% от българите смятат, че младите трябва да имат връзки, за да намерят добра работа

66% от българите показват, че младежите би трябвало да имат връзки, с цел да намерят добра работа, а 60% от интервюираните считат, че просветителната система не приготвя задоволително добре младежите , с цел да могат елементарно да си намерят работа . 25% от запитаните считат, че просветителната система го прави. Това съобщи Евелина Славкова от „ Тренд “ по време на кръгла маса „ Работа за младите, младите на работа “.

Тя показа данни от социологическо изследване извършено от организацията в интервал 28-5 март 2023г. чрез 1004 ефикасни изявленията с респонденти над 18 години.

Славкова изясни, че съгласно 75% от хората младите не могат да си намерят работа поради ниско възнаграждение , 51% считат, че това се дължи на неприятни условия от работодателите , 50% от интервюираните са показали липса на работни места , а 48% показват неналичието на опит.

По отношение на това дали страната би трябвало да намира работа на младите - 42% считат, че страната е длъжна да им откри работа , а 51% считат, че намирането на работа е персонална отговорност на младите.

“33% % считат, че младежите имат задоволително благоприятни условия за професионална реализация, а 55% са на противоположното мнение ”, означи тя.

От социологическото проучване излиза наяве, че 88% от българското общество считат, че би трябвало да има повече политики, ориентирани към безработните младежи , а 86% са показали, че би трябвало да има съответни политики към младежите.

71% от висшистите в България считат, че би трябвало да има промяна във висшето обучение ”, уточни Славкова.

От анкетата на “Тренд ” излиза наяве, че 75% от интервюираните считат, че работа за младежите има единствено в огромните градове , 66% от интервюираните показват, че младежите би трябвало да имат връзки, с цел да намерят добра работа , 56% от хората считат, че младежите могат да си намерят по-лесно работа в чужбина в сравнение с в България, а 32% от интервюираните показват, че младежите в България са мързеливи и по тази причина не могат да си намерят работа .

България през последните години е изправена пред каскада от рецесии - финансова, икономическа и здравна. Но имаме и още един - демографска злополука. Без качествена работна мощ имаме срив в стопанската система, безусловно цели браншове са застрашени. Над 18% от младите българи от 15-30 години нито работят, нито са образовани и това основава огромно предизвикателство освен пред просветителната система, пазара на труда, само че и пред българската стопанска система. Мисля си, че всеки ден, в който не взимаме ограничения за превъзмогване на това предизвикателство, подкрепяме бедността, общественото напластяване, общественото изключване на уязвимите групи и в последна сметка намаляваме благосъстоянието на нацията ”, сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Витанов означи, че на изборите преди няколко дни едвам 15% от младежите са дали своят вот. “Същевременно имаме релативно ниски равнища на безработица - 3,9% по последни данни. Когато става дума за младежи сред 15-24 година в България са едвам 9,2% и а 5,3% при тези до 34г. ”, уточни той и посочи, че с кръглата маса желаят да съберат младежите дружно с представители на институциите, с цел да обсъдят тази толкоз значима тематика. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР