61% от хората у нас често искат директно препоръка от

...
61% от хората у нас често искат директно препоръка от
Коментари Харесай

Повече от половината хора у нас често искат препоръка от фармацевт, вместо от лекар

61% от хората у нас постоянно желаят непосредствено рекомендация от магистър-фармацевт, вместо да посетят доктор, а 36 на 100 от време на време се съветват с подобен експерт във връзка с предписаната им от доктор терапия.

Това сочат резултатите от социологическо допитване, извършено от ТРЕНД по поръчка на Инициативен комитет от магистър-фармацевти в България, като част от данните от него се показват през днешния ден – в навечерието на празника на магистър-фармацевтите, който се отбелязва на 24 юни.

„ Идеята за тази извадка беше инспирирана от публичната оценка за самоотвержената работа на фармацевтите, като най- наличните здравни експерти, по време на Коронавирус пандемията. Проучването верифицира ролята на магистър-фармацевта като основна в опазването на публично здраве “, споделят от Инициативния комитет.

Данните от изследването сочат още, че съгласно над половината от запитаните магистър-фармацевтите в България са експерти и имат високи етични стандарти. Едва 1/4 от тях обаче беседват с магистър-фармацевта преди да закупят лекарство.

Близо половината интервюирани (48%) декларират, че избират да пазарят в аптеки, където обслужването става на каса, а едвам 1/5 споделят, че избират да взимат сами продуктите от щандовете.

Цели 70 на 100 пък избират магистър-фармацевтът да изрича мнение за изписаните медикаменти.

Проучването сочи още, че 1/3 от хората купуват изписаното им лекарство, без значение че цената се оказва по-висока от упованията им. 21% от тях питат магистър-фармацевта за опция.

Много висок % от интервюираните – 74%, търсят информация в обществените мрежи, с изключение на от доктор или фармацевт. Също по този начин висок (70%) е процентът на хората, съгласно които цените и местоположението са основни, когато става въпрос за избор на  аптека, от която да пазарят.

За провеждането на изследването е употребявано директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “. Обемът на извадката е 800 изявленията с консуматори на аптеки на възраст 18+ година в дребни и огромни обитаеми места, а оптимално позволена статистическа неточност: ± 3.4%.

Повече данни във връзка с изследването ще бъдат показани в последната седмица на месеца на конференция, осведомят още магистър-фармацевтите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР