600 ученици от Сливен участваха в петдневен младежки лагер “Здравей,

...
600 ученици от Сливен участваха в петдневен младежки лагер “Здравей,
Коментари Харесай

600 ученици от Сливен бяха на младежки лагер в средновековна крепост

600 възпитаници от Сливен участваха в петдневен юношески лагер “Здравей, здраве”, който се организира на реновираната късноантична и средновековна цитадела “Туида” в града. От 25 до 29 юни лагерниците изучаваха разнообразни занаяти – грънчарство, текстилно отпечатване и плъстене. Имаха уроци по фолклор и национални танци, по конна езда, планинско насочване, алпиниъм. Преминаха образование за оказване на първа долекарска помощ. Бяха осведомени с специалността на пожарникаря и получиха съществени познания за реакция при пораждане на пожар. В програмата бяха планувани още викторини, надпревари, симулативна игра “Трафик на хора”. Децата се срещнаха и с историята на крепостта “Туида”.

Младежки лагер се организира за втора поредна година на това място. Организатори са Общинският съвет по наркотични субстанции и Превантивно-информационният център в Сливен, със съдействието на общината. Лагерът е част от програмата за предварителна защита на използването на опиати на локално равнище. През последния ден зам.-кметът Стоян Марков връчи награди на най-изявените лагерници.

Крепостта “Туида” е съществувала от ІV до ХІІІ век. Укрепителното оборудване е била на два пъти на цяло разрушавано и възстановявано. Преди три години, с 5 млн.лева от европейски план, общината възвърне основата на крепостните стени, благоустрои по-голямата част от 40-те декара терен, сложи осветяване, бяха построени тревни площи, амфитеатър, на място бяха експонирани артефакти. Крепостта се трансформира в най-новото туристическо украшение на Сливен. Тук са изнасяли концерти национални и международни звезди, на сцената на “Туида” е имало театрални постановки. Екипът на крепостта провежда многочислени демонстрации на антични бойни изкуства и занаяти.
 dsc_3609  dsc_3611  dsc_3612  dsc_3619-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР