600 деца на възраст от 6 до 9 години от

...
600 деца на възраст от 6 до 9 години от
Коментари Харесай

6-годишни от Севлиево се обучиха да спасяват близките си при инсулт |

600 деца на възраст от 6 до 9 години от Севлиево бяха подготвени в оказване на първа помощ при инсулт на възрастен непосредствен. Общината е първата в България, която завърши здравната стратегия за реакция при инсулт  " Бързи герои 112 " във всички детски градини и общински учебни заведения.

Децата на възраст от 6 до 9 година бяха подготвени по какъв начин да разпознават признаците на инсулт и да работят при положение на неотложност. Програмата разчита на детския възторг за учене и шерване на животоспасяващи познания вътре в фамилията.

Доказано е, че когато децата учат за здравословен метод на живот, те сполучливо трансферират знанията си и могат да повлияят на метода на живот на своите близки. Едно дете може да показа познание и да образова 6 възрастни (майка, баща и 4-ма баби и дядовци). Ето за какво, децата, които минаха програмата по-късно получиха " задача " да научат и своите близки.

До момента действително подготвени са над 3600 души (всички родители, баби и дядовци), плюс фамилните другари, учители и съседи. В рамките на програмата бяха раздадени 600 комплекта и пособия, с които може да бъде образовано цялото семейство.

Бързата реакция и здравната интервенция до третия час отстраняват последствията от инсулта при 90 % от пациентите. 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си, сочи изследване на Световната организация по инсулт. В европейската статистика България е преди всичко като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на близки хора.

Неотдавнашно изследване, оповестено в списание BMC Emergency Medicine, демонстрира, че единствено 23% от пациентите са разбрали, че са получили инсулт. Интересно е, че 6 от 10 души (63%) се обаждат на непосредствен или другар, с цел да изискат съвет какво да вършат, а единствено 3-ма от всеки 10 души (32%) се обаждат незабавно на кола за спешна помощ.

Програмата " Бързи герои 112 " е основана от Световната организация по инсулт и се осъществя с поддръжката на самодейност Аngels и фондация “Сърце до сърце за България “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР