6 милиона долара от фонд на Червения кръст, осигуряващ средства

...
6 милиона долара от фонд на Червения кръст, осигуряващ средства
Коментари Харесай

Изчезнаха 6 милиона долара от фонд за борба с ебола


6 милиона $ от фонд на Червения кръст, осигуряващ средства за битка с ебола в Западна Африка , са изчезнали. Това е демонстрира вътрешна инспекция

на интернационалната организация, целяща да наблюдава разпределението на събраните дарителски средства за подкрепяне битката със смъртоносното заболяване.

В интервала 2014-2016г. eбола умъртви над 11 хиляди души в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея. В този интервал във фонда на Червения кръст са постъпили 124 милиона $. Мащабното разпространяване на ебола измежду страните в Африка обаче е налагало бързи ограничения за систематизиране на постъпващите средства. Най-сериозни суми са отделяни за доставяне на засегнатите региони с медицински такъми и медикаменти и за подсигуряване и превозване на доброволци за работа на място в тези региони.

След доклад на тези суми и следене на транзакциите, в събота беше оповестена неналичието на към 6 милиона $ от фонда. Предполага се, че средствата са изчезнали при разнообразни парични интервенции в трите най-засегнати от ебола африкански страни. Подозира се присъединяване както на външни лица, по този начин и на служащи на Червения кръст.

Свързани публикации.. Вирусът Ебола - за какво е рисков за хората? 0 СЗО: Ебола към този момент не е интернационална опасност 0 Ебола - открива се до 9 месеца след изявата на признаците 1

Установена е загуба на към 2,1 милиона $ след превод от сметки на Червения кръст към банка в Сиера Леоне. Все още е противоречиво дали загубата идва от погрешно конвертиране на средствата в суми в локална валута или от други аргументи.

Документирани са и загуба на средства на Червения кръст, ориентирани към Либерия и Гвинея. Загубената в първата страна сума е към 2,7 милиона $, а във втората – към 1,5 милиона.

От Международния комитет на Червен кръст изследват разнообразни благоприятни условия за взаимна работа с управляващите в тези страни за по-подробно следене на противоречивите транзакции и вероятно възобновяване на изчезналите средства. Освен това декларират, че откритите възмутителни слоупотреби не трябва да хвърлят леке върху взаимните старания и отдаденост на хиляди доброволци и чиновници на Червения кръст, положени в интервала на пик на разпространяването на ебола. Именно тези старания се оказаха основни за преодоляване

на епидемията от ебола и за попречване на по-мащабната миграция на вируса.

Плануват се и бъдещи начинания за понижаване риска от сходни злоупотреби. Те ще включват по-сериозен надзор върху превода на средства, лимитиране на рисковите интервенции и образование и адаптиране на спомагателен личен състав за непрекъснат одит на разпределението на средствата от фондовете на Червения кръст.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР