54% от българите дават негативна прогноза за това каква ще

...
54% от българите дават негативна прогноза за това каква ще
Коментари Харесай

Проучване: 65% от българите гледат с песимизъм към идната 2023-а

54% от българите дават отрицателна прогноза за това каква ще бъде Новата 2023 година за света. 29% от тях чакат тя да е толкоз неприятна, колкото 2022 година, а 25% се притесняват, че Новата 2023 година може да е и по-лоша от 2022 година

Това демонстрира национално проучване на " Екзакта ", извършено в интервала от 5 до 12 декември 2022 година, посредством директно полустандартизирано изявление с 1050 пълнолетни лица в 70 обитаеми места на страната.

Изследването е осъществено със лични средства в границите на изследователската стратегия на социологическата организация.

Едва 23% от българите чакат 2023 година да е по-добра за света от 2022 година, като по този начин мислят най-вече млади, образовани, заможни хора и столичани.

Според " Екзакта " данните демонстрират осъзнатостта на българите за това, че живеем във взаимосвързан свят, в който няма " острови на благоденствието " на фона на световните рецесии, неблагополучия и закани.

Затова социолозите от организацията настояват, че българските политици ще би трябвало да могат да " калкулират " своите благоприятни условия и ограничавания при сходна специфичност на всеобщото схващане.

Скептицизмът на българите нараства, когато бъдат питани каква ще бъде Новата година за Европа – 61% имат отрицателни упования. Една трета от тях чакат Новата година да е толкоз неприятна за Европа, колкото е 2022 година, а 28% позволяват, че 2023 година може да е и по-лоша. Добра 2023 година за Европа чакат една четвърт от интервюираните - най-вече млади и образовани хора с висок стандарт, както и поданици на столицата.

Най-много са песимистите за това каква ще бъде Новата година за България.

65% от интервюираните заявяват отрицателни упования – съгласно 36% от тях, 2023 година ще е по-лоша от 2022 година, а съгласно 29%, 2023 година ще е толкоз неприятна, колкото е 2022г.

Песимисти за 2023 година са по-често хора с невисок стандарт на живот, роми и поданици на градовете - регионални центрове, а оптимисти – младежите и столичаните. Оптимистите за бъдещето на страната ни са намалели двойно за последната година, регистрират от " Екзакта ".

" На фона на скептичните упования за 2023 година като цяло, записваме малко повече оптимисти за идната година в персонален проект - 36%. Песимисти за своята 2023 година са 47% - по-често необразовани, небогати и политически апатични българи, а оптимисти са млади и образовани хора, столичани, симпатизанти на " Продължаваме промяната ", на " Демократична България " и на ГЕРБ ", разясняват анализаторите.

От вторичния статистически разбор е видно, че на 17% възлиза делът на българите, които имат оптимистични упования за 2023 година по едно и също време: за света, за Европа, за България и за себе си.

26% пък са хората с песимистични упования по едно и също време за света, за Европа, за България и персонално за себе си през Новата 2023 година, сочи още изследването на " Екзакта ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР