54,8 млн. лева ще струва почистването на града и всички

...
54,8 млн. лева ще струва почистването на града и всички
Коментари Харесай

С по 77 ст. на месец пловдивчани плащат 54 млн. лева за почистването на града

54,8 млн. лв. ще коства почистването на града и всички действия към него. Това демонстрира план-сметката на Община Пловдив за 2023 година.  Проектът е качен на страницата на градските управляващи, като демонстрира разбивката по разноски за сметоизвозване, разчистване и ръководство на депата.
Прочетете още
Дейностите през 2023-а ще бъдат с 6 млн. лв. повече в сравнение с през година. Планираните разноски се усилват спрямо Плана за 2022 година с към 10%, което е разследване от нарастването на цените на горивата, електрическата енергия, както и в целокупност на услугите. Също по този начин, в това нарастване се включва и повишение с до 10% на възнагражденията на чиновниците на предприятията, осъществяващи действия по непорочност и поддържане на териториите на Община Пловдив.

В план-сметката не е записано, че ще се подвига Такса битови боклуци, която е главен източник на средствата за почистването. Към момента тя е 1,8 промила за жители и 5,3 на промила за юридически лица.

Макар по-голямата част от сумата да идва от компаниите за Твърди битови отпадъци, кметът Здравко Димитров нееднократно е изтъквал, че пловдивчани заплащат по 77 стотинки на месец по данъка.   Другите пера, от които се финансира почистването, са насъбраните отчисленията и личните доходи на градските управляващи.

За сметосъбирането през 2023 година се плануват 14 млн. лв. за Оперативна програма „ Чистота ” плюс  18,8 млн. лв. за издръжката му. Още 4,5 млн. лв. са за прехрана на другото зелено общинско дружество – „ Градини и паркове ”.  Още 1 млн. лв. е за почистването на шахтите под тепетата.  Близо 800 хиляди лв. коства преработката на отпадъците в инсталацията в Шишманци, а още 336 хиляди лв. се заплащат за компостиращата станция. 1, 8 млн. лв. за осведомителната система „ Управление на отпадъците ”.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР