51 са вече случаите на заразени от морбили в България.

...
51 са вече случаите на заразени от морбили в България.
Коментари Харесай

Броят на заразените с морбили пълзи нагоре

51 са към този момент случаите на инфектирани от морбили в България. През 2016 година казусът на морбили е един, 165 през 2017 година
Към днешна дата - 51. Само трима инфектираните са били ненапълно ваксинирани.

Един болен, срещнал 100 души, разболява 95 от тях - това е силата на морбили.

Това изясни на конференция в Министерство на здравеопазването основният държавен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Основно случаите на морбили не престават да бъдат в Благоевград. До момента те са 40. В София град заболелите са 7, в София област- 3 и във Варна е 1.

На брифинг в Министерство на здравеопазването държавният основен контрольор доктор Ангел Кунчев, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев и изпълнителният шеф на Столичната инфекциозна болница Проф. Татяна Червенкова приканиха за постоянна имунизация и надзор от страна на лекарските кабинети. Те регистрираха и нарасналото внимание на експертите, с което пациенти се изследват за морбили.

В България има механизъм за съобщаване на нежелани реакции и той се попълня от всеки пациент. Тогава започва процедура по изследване на случая, което включва и интернационалния опит. Насърчаваме известията за нежелани реакции, безапелационни са експертите.

Получени са 108 известия за нежелани реакции от имунизация, като броят им е извънредно невисок спрямо други лекарствени артикули, увери Кунчев. Само 15 от тях са свързани с ваксини против морбили като отичане, зачервяване, мъка и огромна част от тях, съгласно държавния основен контрольор, могат да се одобряват за естествени.

Имунизацията против морбили у нас стартира през 1969 година. Всяко подозрение за морбили се удостоверява в Референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Важна е ангажираността на лекарите и на РЗИ, съобщи шефът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Не водете деца на 13 месеца отвън страната, прикани експертът, тъй като те са в предимунизационна възраст.

Статусът не всеки път може да се ревизира за хора над 25-30 години, изясни Кунчев.

Районните здравни инспекции са създали над 16 000 инспекции през миналата година. Според Кунчев обаче е заблуда да мислим, че малцинствените групи могат да бъдат принудени да се ваксинират.

Вместо санкция до 100 лв., са нужни дейни здравни акции, тъй че родителите да бъдат осведомени по всички въпроси, изрази мнение Ангел Кунчев.

Случаите на морбили ескалираха през последните три години най-много в Украйна, по-късно в страните Румъния, Франция, Италия и Германия, а по-късно и в Сърбия и Македония.

Трета година над 50 000 случая на болни от морбили годишно са регистрирани в Украйна, където има и най-вече смъртни случаи.

За 2016 в Европа има 5273 случая на морбили, броят им през 2017 нараства на 25 863, а тази година доближава 82 596.

Изпълнителният шеф на Столичната инфекциозна болница " Проф. Иван Киров " проф. Татяна Червенкова заяви, че всички приети в болница в стационара са със приблизително тежки и тежки форми на морбили. При морбили може да се развие вирусна пневмония, затруднения на дихателна и нервна система, повреждат се периферните нерви, като може да се стигне до слепота.

Обривът не е единственият симптом на морбили, увери тя. За хора над 65 години ще бъде обезпечен безвъзмезден достъп до имунизацията. Приемът на имунизацията против туберкулоза ще бъде понижен от 4 на 3, като това ще облекчи имунизационния календар, съобщи Кунчев.

Той добави и че в бъдеще следва въвеждане на целесъобразна ваксина против варицела. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР