50 дни след началото на войната в Украйна България се

...
50 дни след началото на войната в Украйна България се
Коментари Харесай

Хаосът на Дуранкулак показа несекващата неадекватност на държавата

50 дни след началото на войната в Украйна България се изненадва при всеки нов рейс с бежанци

Хаосът и неразбориите на Дуранкулак през последните дни сподели тоталната липса на подготвеност в страната да се оправя с бежанския поток - и то цели седем седмици след началото на войната, т.е. след задоволително време за подготовка. Изнемогващи дами, деца, които няма кой да обслужи, бързо изчерпващи се храни, една тоалетна за стотици хора... - всичко това са действителни, само че неприемливи картини. Те са и унизителни - както за идващите, по този начин и за самата България, написа Николай Иванов в.

Още по-фрапиращо е, че още веднъж се разчита най-много на доброволци, все едно тяхно следва да е задължението по посрещането на украинците, а не на чиновници, получаващи заплата. Големият проблем е, че всичко това се случва при 20-30 рейса, насърчени от посреднически компании, дали обещание на бягащите хотели у нас. А какво ли ще настане при огромна и напълно същинска нова вълна, предизвикана от войната?

Вчера страната се похвали, че след първичния безпорядък обстановката е овладяна. Но доброволци алармират за несекваща драма.

"Ситуацията на Дуранкулак е с капацитета да се трансформира напълно скоро в филантропична злополука. В момента главно няколко групи доброволци се грижат доколкото е допустимо за това идващите хора да не бедстват ", гласи едно от известията в обществените мрежи. Има още много сходни. БЧК също насочи нов зов за доброволци - главно за нощните смени.

Като цяло драмата на Дуранкулак очерта няколко вида проблеми:

Първо, ясно е към този момент, че пунктове за даване на краткотрайна протекция по границата не трябва да има единствено на Дуранкулак и Дунав - мост.

В Русе обстановката бе сходна на тази в крайморското селце. Трябва да се отворят още в Кардам и Силистра. КПП-тата там следва да се трансфорат в центрове по посрещане на хора - с храни, хигиенични материали, медицински екипи и така нататък Преди 2 седмици, когато се реши на практика да се ликвидира бежанския център във Варна - максимален по потенциал досега, бе оповестено, че акцентът към този момент ще е напъните да се изнесат на границата. Но няма по какъв начин да се случи единствено с два пункта.

Второ, неточност бе така наречен "реорганизация " на центъра във Варна. Градът е основен в маршрута на украинците, а Дворецът на културата и спорта предоставяше допустимо най-хубавата логистика. Той да вземем за пример бе извънредно добър адрес за изпращане на дарения. Българи и украинци таман привикнаха с него и бе... фрапантно понижен като потенциал. А точно там в този момент можеше да се обслужват хората, които се тълпяха на границата. А и тия, които ще прииждат отсега нататък. Макар да имаше пререкания сред регионалната администрация и община Варна, те в последна сметка трябваше да намерят решение центърът да се резервира. Но не разчитайки на главно на доброволци, както бе от самото начало на съществуването му, а с държавни и общински чиновници.

Трето, нужна е доста по-добра връзка сред самите институции. Докато на Дуранкулак се виеха опашки, доста пунктове за регистрация (Шабла, Дулово, Ветово...) стояха празни. Хората просто следва да се насочват.

Четвърто, взаимоотношението с доброволците би трябвало да е много по-добро. Доброволците нито има къде да спят по границата, нито могат всеки ден да се придвижват със личен превоз. Да не приказваме, че би трябвало и да са доста повече като цифра, щом се посрещат доста хора в денонощен режим. Цялата тази логистика следва да е на равнище и във връзка с храни, консумативи, разнообразни помощи на място - обезпечаване, превоз, депозиране. Всичко това още веднъж е работа на страната. Тя следваше да се замисли от момента, когато предприе тактиката "всичко на границата ".,

Пето, страната би трябвало да почне да мисли и за заплащане на всички хора, които се включват да оказват помощ. Няма по какъв начин да стане другояче. Всеки един доброволец си има работа, грижи, семейство... в персонален проект едно непринудено включване не може да продължава постоянно.

Шесто, нужно е по-добра връзка с Украйна и Румъния, с цел да се наблюдават потоците от хора.

А проблемите изцяло занапред ще се задълбочават. И то по този начин, че задаващият се безпорядък е пагубно непредсказуем. В доста хотели да вземем за пример бежанците са принудени да подписват заявления, че ще изоставен до 25 май - три дни по-късно към този момент са платени нощувки от постоянни летни туристи.

Държавата най-сетне би трябвало да се появи!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР