„5,1 млн. лв. ще е глобата за Националната агенция по

...
„5,1 млн. лв. ще е глобата за Националната агенция по
Коментари Харесай

НАП ще плаща 5,1 млн. лв. заради теча на лични данни

„ 5,1 млн. лева ще е санкцията за Националната организация по приходите (НАП) поради теча на персонални данни на 5 млн. българи “, заяви ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.
След връчването на акта Национална агенция за приходите ще има три дни за възражения. Агенцията може да апелира, посочи Караджов пред bTV.
По закон глобата можеше да доближи до 20 млн. лв.. „ Тази санкция е задоволителна като се регистрира виновното държание на админа. Санкцията е, с цел да не се повтаря това държание “, сподели ръководителят на КЗЛД.
Той разяснява и санкцията от 1 млн. лв., която Комисията наложи на банка ДСК. Глобата е поради непозволено разкрити и налични от трети лица персонални данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета.
В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица; включително родственици, съпрузи, продавачи на парцели, наследници или гаранти.
В този случай не става въпрос за хакерска офанзива, а за кражба на хард диск. Банката занапред би трябвало да уведоми всички наранени клиенти, посочи Караджов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР