48-годишният мъж е завел иск срещу общината за 26 000

...
48-годишният мъж е завел иск срещу общината за 26 000
Коментари Харесай

Колоездач, нападнат от бездомни кучета, осъди Столична община за 26 хил. лв.

48-годишният мъж е завел иск против общината за 26 000 лв., който арбитър Мариана Христова от Софийския градски съд е почела напълно, а общината е наказана да заплати и близо 2500 лв. разходи по делото, оповестява.

 

Инцидентът с колоездача се е случил вечерта на 22 юни предходната година, когато отивал до магазин в кв. „ Левски “ и бил атакуван от три кучета. Едно го захапало за обувката, а друго за панталона и в опит да ги отблъсне, мъжът изгубил равновесие, блъснал се в паркиран автомобил и паднал неприятно.

 

При рухването колоездачът счупил един от зъбите си и получил голям брой разкъсвания по ръцете, краката и лицето – на челото, веждата, носа и устната. Веднага бил откаран в болница, където бил опериран и се наложило да му бъде направена и пластична интервенция на устната и носа, която му оставила дълготраен белег, а възобновяване траяло 45 дни.

 

Собственикът на паркираната кола видял от терасата си случая и разказал пред съда, че трите кучета излезли от ниша и нападнали изведнъж мъжа. Животните били хранени от други живущи там, които им създали барака и колоездачът е нямало по какъв начин да ги забележи авансово.

 

Очевидецът излязъл незабавно и желал да изгони кучетата, само че не запомнил за тях, откакто видял локва кръв и потърпевшия, който бил „ в потресаващо положение “. Лицето му било изцяло обезобразено – с висящи части кожа и месо. Извикал полиция и кола за спешна помощ и свидетелствал, че кучетата по-рано нападнали и различен велосипедист.

 

Показания пред съда е дала и брачната половинка на колоездача, която е разказала, че душевен той не се е възстановил и до през днешния ден. Променил се доста, сънувал кошмари и почнал да се опасява от кучета. Спрял да кара колело и забранил това и на детето им. Вече не спортувал и не желал да върви пешком до въпросния магазин, покрай който станал случаят. Съпругата му свидетелства, че огромното му терзание било поради променения му външен тип. Прикривал белезите, като не желал да се бръсне, а ограниченията против разпространяването на ковид му помогнали, тъй като предпочитал да върви на работа с маска.

 

За да осъди общината да изплати поисканото обезщетение, арбитър Христова приема, че тя не е изпълнила отговорностите си по Закона за отбрана на животните, съгласно който кметовете провеждат и управляват осъществяването на стратегиите за грижите за бездомните кучета и за преодоляване на популацията им.

 

Съдът приема доводите на общината, че е подхванала дейности по преодоляване на популацията на безстопанствени кучета, само че акцентира, че това не може да я освободи от отговорност за вреди, породени от набези.

 

„ Това е по този начин, тъй като по делото не е открито осъществяване на съответни дейности при преодоляване на популацията на кучетата в региона по местонастъпване на случая. Дори да се одобри противоположното, съдът приема, че в тази ситуация не е положена дължимата грижа от ответника. Това е по този начин, тъй като откритото по делото нахлуване от кучета потвърждава, че взетите ограничения не са задоволителни, с цел да предотвратят настъпване на сходни вреди, респективно, да се преодолее експанзията на безстопанствени кучета “, се споделя в решението на съда.

 

За да реши, че поисканото от потърпевшия обезщетение е заслужено, съдът отбелязва множеството пострадвания, продължителното възобновяване, което в първите две седмици е било придружено от болки и усложнения в храненето и обслужването.

 

„ За да дефинира размера на компенсацията, съдът подчертава върху загубата на зъб и останалите за ищеца забележими на лицето козметични кожни недостатъци и раневи белези, които са довели до трайна смяна на външният тип на лицето му. Преживял е и душевен стрес с нарушаване на съня, и претърпени отрицателни страсти – боязън, непълноценност и позор от външният тип “, показва още съдът.

 

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР