48 часа - толкова просъществува Суперлигата, създадена от 12 богати

...
Коментари Харесай

Английските клубове биха отбой за Суперлигата

48 часа - толкоз просъществува Суперлигата, основана от 12 богати европейски футболни клуба. Бъдещето на цялото начинание е сложено под сериозен въпрос, откакто във вторник вечерта шестте британски клуба, които бяха измежду създателите, се отдръпнаха. Собственикът на " Ливърпул " Джон Хенри се извини във видео послание на клуба, треньорския щаб, футболистите и почитателите, че е взел това решение. Промяната в позицията на шестте тима от Висшата лига на Англия, както и сериозен отпор от почитатели, треньори, футболисти и политици в Европа.

Засега ръководителят на Суперлигата и президент на " Реал " (Мадрид) Флорентино Перес разгласи, че ще се бори за спасяването на плана, който обаче към този момент е замразен в търсене на верните стъпки и смяна. Първите, които премислиха включването си, бяха " Манчестър сити " и Челси ", последвани от " Арсенал ", " Манчестър юнайтед ", " Ливърпул " и " Тотнъм ". В известие от Суперлигата обявиха, че " поради събитията ние би трябвало да обмислим отначало най-подходящите стъпки, с цел да променим плана ". Те остават уверени, че задачите им са " да предоставим на последователите допустимо най-хубавото преживяване, както и увеличение на солидарните заплащания за цялата футболна общественост ". От организацията подчертаха, че британските клубове се отдръпват под натиска против тях. Ръководството ѝ остава уверено, че сегашният тип на европейския футбол би трябвало да се промени.

Преди новината за отдръпването на британските клубове Перес сподели в изявление за френския " Екип ", че не се тормози от това, че някой може да се отдръпна. Очакванията му са ПСЖ и " Байерн " да влязат в Суперлигата. Засега в плана остават испанските " Реал ", " Барселона " и " Атлетико ", както и италианските " Интер ", " Милан " и " Ювентус ". Намерението беше лигата да включва 20 клуба, като 15 са непрекъснати членове, което значи, че те не могат да изпадат. Клубовете създатели обявиха при оповестяването на плана в неделя вечерта, че дружно ще получат безплатна финансова помощ в размер на 3.5 милиарда евро за вложения в инфраструктура. А финансов тил за самодейността обезпечава американската банка JPMorgan. Целта беше да измести Шампионската лига, която сега е най-хубавото и печелившо клубно съревнование в Европа.
Какво се икономисва
В огромна степен провинен за настоящето положение на европейския футбол е и УЕФА. От години тя се стреми да угажда основно на богатите клубове - основаването на Шампионската лига беше точно с такава цел и даде опция на Англия, Германия, Испания, Италия и Франция да имат по няколко участника в шампионата по право. УЕФА в този момент предлага смяна във формата на Шампионската лига, която още веднъж ще е в интерес на огромните клубове, които ще получават повече пари при присъединяване. Шансът български тим да взе участие в шампионата клони към нула.

ФИФА заплаши със наказания отцепниците в Европа, само че нейният президент Джани Инфантино предлага основаването на Африканска футболна лига, като я дефинира като " нова глава за африканския футбол ". Флорентино Перес също твърди, че смяната е за положителното на футбола, като даже дава обещание финансова поддръжка за по-малките тимове на континента.

Идеята на Инфантино е в лигата да вземат участие 20-24 отбола, които да получават твърди доходи от 20 млн. $ на година за интервал от 5 години. Благородната цел е африканският футбол да стане по-конкурентен спрямо този в Европа и Южна Америка. Амбиция, която е мъчно изпълнима, като се имат поради изискванията на живот в съвсем целия континент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР